"Από την τσέπη των πολιτών το αντίτιμο για τα εμβόλια, λόγω γραφειοκρατίας"

ΥΓΕΙΑ 🕔30/10/2017 - 21:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί πολίτες και φαρμακοποιούς την ώρα που η περίοδος του αντιγριπικού βρίσκεται στην κορύφωσή της και την ίδια στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο επιδημικής έξαρσης της ιλαράς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) υπογραμμίζει πως "όσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς, παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα".

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα προκύπτει από το ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του, από το άλλο, που είναι όμοιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα, αλλά "η επίλυση κολλάει στην γραφειοκρατία".

Καταλήγοντας, η διοίκηση του ΠΦΣ εκφράζει την βεβαιότητά της, ότι "με την δημοσιοποίηση του θέματος, θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας".

Loading...


  • europalso   ideascentral