Ξεπέρασαν τους 210.000 οι συνταξιούχοι που μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη από τα πρώτα δύο «ψαλίδια» του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον τελικό υπολογισμό, οι μισοί εξ αυτών είχαν απώλειες κάτω από 100 ευρώ και οι υπόλοιποι από 100 ευρώ και πάνω.

Αναλυτικά από 1 λεπτό έως 10 ευρώ έχασαν 20.020 συνταξιούχοι, απώλειες 10-20 ευρώ είχαν 13.987 δικαιούχοι, πιο άτυχοι ήταν 13.327 που έχασαν από 20-30 ευρώ, ενώ 8.575 μέτρησαν απώλειες 30-40 ευρώ.

Άλλοι 6.160 έχασαν 40-5 ευρώ, 42.566 απώλεσαν 50-100 ευρώ και 105.821 είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 100 ευρώ και πάνω.

Συνολικά έχουν επανυπολογιστεί περί τις 1,1 εκατ. επικουρικές συντάξεις και οι 870.000 από αυτές έμειναν ανέπαφες, καταγράφοντας όμως συχνά «προσωπικές διαφορές».

Τον Οκτώβριο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ακολουθήσει, σύμφωνα με το Έθνος, το τρίτο και τελευταίο «πακέτο» ανακαθορισμού των επικουρικών για άλλους 120.000 συνταξιούχους που προέρχονται από εννέα πρώην Ταμεία.

Στο τρίτο «κύμα» επανυπολογισμού εντάσσονται οι αρτοποιοί του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), οι τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), οι τομείς Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών Υπαλλήλων Τύπου και Τεχνικών Τύπου, οι ναυτικοί (ΚΕΑΝ), οι συνταξιούχοι της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΕΧ & ΤΕΑΥΑΠ) και οι συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ).

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι ένστολοι (συνταξιούχοι της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων) δεν θα έχουν απώλειες, ενώ αντίθετα οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής θα μετρήσουν απώλειες έως και 40% στο μεικτό καταβαλλόμενο, δηλαδή 30-35% στο καθαρό ποσό.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο θα έχουν απώλειες της τάξης του 10%, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα δουν «ψαλίδι» έως και 40% στο μεικτό καταβαλλόμενο (30-35% στο καθαρό) και οι αυτοαπασχολούμενοι του ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) θα μετρήσουν απώλειες της τάξης του 20%. Από το «μαχαίρι» θα πληγούν και οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου (4/10) δεν θα εμφανιστεί μόνο το τρίτο «πακέτο» αναπροσαρμογής για τους τελευταίους 120.000 συνταξιούχους, αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών για όλους. Το «ψαλίδι» στις επικουρικές μετράει από τις συντάξεις του Ιουνίου.

Συνεπώς, όσοι μπήκαν στο πρώτο «πακέτο» του επανυπολογισμού (11 πρώην Ταμεία, 311.680 συνταξιούχοι) και στο φάσμα των μειώσεων τον Αύγουστο, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, όσοι μπαίνουν τον Σεπτέμβριο στο δεύτερο κύμα (805.900 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία) και έχουν περικοπές θα πρέπει να επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβριο και έχουν μείωση θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

Το δεύτερο «πακέτο» αναπροσαρμογών που εμφανίστηκε προχθές επανακαθόρισε τη σύνταξη σε 805.900 δικαιούχους έξι πρώην Ταμείων και ειδικότερα των: ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα – μεσοσταθμική μείωση 11%), ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι – μεσοσταθμική μείωση 14%), ΤΕΑΠΟΖΟ (εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας – μεσοσταθμική μείωση13%), ΤΕΑΥΝΤΠ (υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων – μεσοσταθμική μείωση 18%), ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ – μόνο οριακές απώλειες), ΤΑΠΤΠ (Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως – Alpha Bank – μεσοσταθμική μείωση 35%).

To «κύμα» του Αυγούστου

Στο πρώτο πακέτο του Αυγούστου είχαν αναπροσαρμοστεί 311.680 επικουρικές από 11 πρώην Ταμεία. Οι 66.900 εξ αυτών είχαν απώλειες και μεγάλοι χαμένοι ήταν οι συνταξιούχοι Δημοτικοί Υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ), οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΤΕΑΕΙΓΕ) και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ (ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ). Ποσοστιαία, οι απώλειες κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στο 8-10% (λιγότερο από 20 ευρώ μηνιαι?ως), ενώ σε ακραίες περιπτώσεις άγγιξαν το 20%.

Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το «μαχαίρι» και μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς» (εφόσον η παλιά επικουρική είναι μεγαλύτερη από την νέα). Οσοι ξεπερνούν τον πήχη των 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των μειώσεων. Αν μετά τον ανακαθορισμό και τη μείωση της σύνταξης συνεχίζουν να βρίσκονται πάνω από τα 1.300, τότε χάνουν άμεσα όλη τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη.

Αν μετά τον ανακαθορισμό και την περικοπή πέφτουν κάτω από τα 1.300 (μεικτά πάντα), τότε χάνουν μόνο το ποσό μέχρι τα 1.300 και τα υπόλοιπα τα παίρνουν ως «προσωπική διαφορά». Αν το νέο καταβαλλόμενο ποσό (Νέα Σύνταξη + Προσωπική Διαφορά) είναι μικρότερο από το αρχικά καταβαλλόμενο, η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου υπολογίζεται στο νέο καταβαλλόμενο ποσό. Στις λοιπές επικουρικές συντάξεις η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου παραμένει ως είχε. enikonomia