Self test: Για ποιούς είναι υποχρεωτικά – Τι ισχύει με τα φαρμακεία

Self test: Για ποιούς είναι υποχρεωτικά – Τι ισχύει με τα φαρμακεία

: Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμα στα τα self tests με τα οποία θα μπορούν οι πολίτες μόνοι τους να τα κάνουν στο σπίτι, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πώς θα γίνονται τα

Τα self test είναι υποχρεωτικά στους εργαζόμενους των κλάδων που θα επαναλειτουργήσουν αλλά και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Ολομέλεια της βουλής.

«Για τομείς της αγοράς που επαναλειτουργούν, όπως στους κλάδους λιανεμπορίου, επισιτισμού, τουρισμού, μεταποίησης και των χερσαίων, ακροπλοϊκών μεταφορών και αερομεταφορών και στο προσωπικό πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους υποχρέωση για προληπτικό ή περιοδικό έλεγχο νόσησης από τον κορoνοϊό» αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση.

Η ανάληψη του κόστους, η διαδικασία διεξαγωγής και οι κυρώσεις θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις, αλλά επισημαίνεται ότι «υπεύθυνοι για την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης είναι εργοδότες, οι κατά περίπτωση νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αρμόδια όργανα των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και οι απασχολούμενοι».

Στα φαρμακεία θα πωλούνται τα και θα διατίθενται δωρεάν τα self test, αλλά δεν θα διενεργούνται.

«Μετά τη σχετική νομοθεσία θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις, όταν βγουν θα ενημερώνεστε σταδιακά για κάθε μια από αυτές», σχολίασε ο Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για τη διενέργεια των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της επανέναρξης των που έχει τοποθετηθεί για τις 12 Απριλίου.

«Αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Η στρατηγική του self test είναι συμπληρωματική στα rapid και στα μοριακά. Βλέπετε ότι αυξάνουμε κάθε μέρα τον αριθμό αυτών των τεστ. Θεωρούμε πως θα συμβάλει στον έλεγχο της πανδημίας. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να κλείσουν τον κύκλο της διασποράς».

Όπως έγινε γνωστό, τα θα πωλούν εφεξής rapid test και θα διαθέτουν δωρεάν self test. Δεν θα διενεργούν όμως οι φαρμακοποιοί κανένα από τα τεστ αυτά, σύμφωνα με τη διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, στην τελική της μορφή. Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, διαγράφηκε φράση από τη διάταξη, που όριζε ότι, με απόφαση του υπουργού Υγείας, «δύναται να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς».

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέθεσε και νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην έγκριση που πρέπει να έχουν λάβει τα self test για να διατίθενται στην ελληνική αγορά. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα self test μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και συνιστούν συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το testing και έρχεται να συμπληρώσει τα ταχέα και τα μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self test στους πολίτες και θα πωλούν χωριστά τα rapid test».

«Οι προδιαγραφές των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν τα τεστ αυτά ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για τις προδιαγραφές των self test και προσέθεσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να τα φέρει σύντομα στην ελληνική αγορά, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος- μέλος, κυρίως στη Γερμανία που έχει λίστα κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων.

Μάλιστα εξήγησε επίσης ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο προστέθηκε ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή που θα χορηγεί την άδεια κυκλοφορίας ως self test.

Self test: Δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία – Θα μπορούν να τα διενεργούν οι φαρμακοποιοί;

Σχολεία – self test: Πώς θα γίνονται -Από που θα τα παίρνουν οι γονείς

Self test: Υποχρεωτικά για μαθητές και εργαζόμενους- Πώς θα γίνονται

 

 

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !