Προϋπολογισμός 2017: Ευημερία αριθμών και νέα μέτρα 2,6 δισ. ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/11/2016 - 07:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Υψηλή ανάπτυξη στο 2,7%, πρωτογενή πλεονάσματα ρεκόρ που ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ για το 2016 και φτάνουν το 2% του ΑΕΠ για το 2017, αλλά και νέα καταιγίδα μέτρων ύψους 2,6 δισ.

ευρώ, από τα οποία τα 2,4 δισ. ευρώ από φόρους και 200 εκ. ευρώ από δαπάνες, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ανάπτυξη αναμένεται να προκύψει από αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% του ΑΕΠ, των επενδύσεων κατά 9,1% και των εξαγωγών κατά 5,3%.

Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 2012 ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον επόμενο χρόνο θετικό πληθωρισμός 0,6%, δείγμα του ότι η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού μετά από πέντε χρόνια.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις προσδοκίες για τη λύση του χρέους και τη σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές προς τα τέλη του 2017.

Ώθηση στην πορεία του προϋπολογισμού θα αποτελέσει και η καλή πορεία του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται να κλείσει με οριακή ύφεση 0,3% του ΑΕΠ αλλά και με πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ, διπλάσιο από το 0,5% του ΑΕΠ, του στόχου του προγράμματος προσαρμογής.

Την ανατροπή των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα την διετία 2016-2017 έφερε η υπεραπόδοση των εσόδων τα οποία προβλέπεται να είναι υψηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ για το 2016, φτάνοντας τα 50,477 δισ. έναντι της πρόβλεψης του προσχεδίου για έσοδα 49,2 δισ., ενώ για το 2017 η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε κατά περίπου 500 εκ. ευρώ από τα 50,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο στα 51 δισ.

Το ύψος των δαπανών του ΠΔΕ για το 2017 προβλέπεται να ανέλθει στα 6.750 εκ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με αυτό του 2016. Οι δαπάνες αυτές, που αντιπροσωπεύουν το 3,7% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας, κατανέμονται σε 5.750 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 1 εκ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Κοινωνικές παροχές

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 1,75 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσω του τομέα των δαπανών λαμβάνεται στοχευμένα μέριμνα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με πρώτους τους κοινωνικά ευάλωτους αλλά και την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με πιστώσεις που φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

• Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

Τα νέα μέτρα

Οι καλές επιδόσεις δεν έρχονται χωρίς τίμημα. Οι πρόσθετες παρεμβάσεις στην φορολογία με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2016 και τις νέες παρεμβάσεις για το 2017, αθροίζονται σε πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν την «ωρίμανση παλαιών φόρων αλλά και την επιβολή νέων - κυρίως έμμεσων - φόρων για το 2017.

Αναλυτικά τα πρόσθετα έσοδα για τον επόμενο χρόνο θα προέλθουν:

Από την αναμόρφωση στην φορολογία εισοδήματος (μείωση του αφορολόγητου και αλλαγή κλίμακας) 763 εκ. ευρώ.

Από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 678 εκ. ευρώ.

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ 217 εκ. ευρώ.

Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων 12,5 εκ. ευρώ.

Από την αναμόρφωση του ΕΦΚ καυσίμων 440 εκ. ευρώ.

Από την φορολογία εταιρικών οχημάτων 91 εκ. ευρώ.

Από το τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση 15 εκ. ευρώ.

Από το τέλος σταθερής τηλεφωνίας 52 εκ. ευρώ.

Από την φορολογία τυχερών παιγνίων 56 εκ. ευρώ.

Από την φορολογία ζύθου 26 εκ. ευρώ.

Από την φορολογία τσιγάρων (συμβατικών , ηλεκτρονικά) 142 εκ. ευρώ.

Από τον ΕΦΚ στον καφέ 62 εκ. ευρώ.

Από φορολογικές απαλλαγές επενδυτικού νόμου -10,4 εκ. ευρώ.

Εξοικονόμηση 840 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.

Από την επιβολή νέων εισφορών της τάξης του 26,95% σε ελεύθερους επαγγελματίες και την μείωση των συντάξεων προκύπτει μια πρόσθετη εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό της τάξης των 844 εκ. ευρώ από το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα από τις συντάξεις, πλην αυτών του δημοσίου, προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 440 εκ. ευρώ.

Από τις συντάξεις του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 120 εκ. ευρώ.

Από την αύξηση των εισφορών προκύπτει αύξηση εσόδων, για τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 320 εκ. ευρώ.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: