Προσέξτε τις χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/08/2013 - 17:49 | Author: Newsroom Ipaidia
Ενα χρηστικό οδηγό στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος επιχειρεί να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έτσι ώστε να επιλέγουν πιο εύκολα πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (μια και η ΔΕΗ έχει αποκτήσει ανταγωνισμό), γνωρίζοντας ποιες είναι οι χρεώσεις, πως τις αναγνωρίζουμε και τις διαβάζουμε και τελικά τι πληρώνουμε με τον λογαριασμό που μας στέλνει η ΔΕΗ ή άλλη εταιρεία.
Με βάση αυτόν τον οδηγό η “Ελευθεροτυπία” επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χάρτη με έξι βήματα για να ανακαλύψετε τα μυστικά του λογαριασμού σας, για να μπορέσετε να τον διαβάσετε και να κατανοήσετε τι πληρώνετε, ποιες χρεώσεις αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία και ποιες μένουν ίδιες, γιατί αφορούν φόρους και τέλη ή χρεώσεις που καταβάλλουν οι εταιρείες και τις περνούν μετά στον λογαριασμό.

Η ΡΑΕ θυμίζει ότι ο λογαριασμός έχει τρία μέρη και πρέπει να αναγράφει ξεχωριστά:

• Τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

• Τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας.

• Τις λοιπές χρεώσεις.

Οι χρεώσεις που διαφέρουν από μία εταιρεία σε άλλη είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως ανταγωνιστικές ή χρεώσεις προμήθειας. Είναι δηλαδή το τιμολόγιο, η τιμή της κιλοβατώρας που χρεώνει η ΔΕΗ ή άλλη εταιρεία και το πάγιο όταν υπάρχει, γιατί μπορεί να μην υπάρχει σε ορισμένα τιμολόγια ιδιωτικών εταιρειών ανάλογα με τις καταναλώσεις, αλλά οι χρεώσεις αυτές ενδεχομένως να περνούν στις κιλοβατώρες. Από κει και πέρα οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως και οι λοιπές χρεώσεις, είναι κοινές, ίδιες για όλους τους προμηθευτές.alt  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: