Ο Κοτζιάς ασκεί πιέσεις στο Λονδίνο για το Κυπριακό "παζαρεύοντας" τις βρετανικές βάσεις στο νησί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/04/2017 - 08:32 | Author: Newsroom Ipaidia

Οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT συνδέονται και με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ο Νίκος Κοτζιάς έχει, ήδη, προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι από τη στάση του στο Ελληνοκυπριακό ζήτημα θα εξαρτηθεί και η στάση Ελλάδας και Κύπρου σε ό,τι αφορά τις βάσεις της στο νησί.

Σε άρθρο στο «Έθνος» με τίτλο «Στο επίκεντρο του BREXIT οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο», η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρρά εξηγεί το διαπραγματευτικό «θρίλερ» που πρόκειται να ξεκινήσει, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας προ ημερών από τη Λευκωσία, συσχέτισε τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό με τη στάση που θα κρατήσει n Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σε μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις του Brexit αναδεικνύονται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, όπως προκύπτει από έγγραφο που διέρρευσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους των Βρυξελλών, γράφει η Μαρία Ψαρρά στο «Έθνος» και συνεχίζει:

Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές που έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα 27 κράτη μέλη, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις περιοχές των βάσεων του τελευταίου στην Κύπρο και να εξασφαλίσει το γεγονός ότι οι διμερείς συμφωνίες και ρυθμίσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των πολιτών της EE που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές (σ.σ.: τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο)».

Το καθεστώς των βάσεων ως κυρίαρχων (ως βρετανικού εδάφους, με άλλα λόγια) δεν αμφισβητείται.

Μια τέτοια αμφισβήτηση δεν είναι στο τραπέζι, όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Ιωακειμίδης στο «Έθνος».

H λύση

«Αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η σχέση που θα έχουν οι εργαζόμενοι στις βάσεις αυτές με το υπόλοιπο έδαφος της Κύπρου, ώστε να μην παραβιάζεται η ελεύθερη μετακίνηση, δηλαδή να μην αποτελέσουν οι βάσεις ένα στοιχείο μέσω του οποίου θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο n Βρετανία να παραβιάσει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», συνεχίζει ο κ. Ιωακειμίδης.

Ως συνέπεια της εξόδου από την EE, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν στο μέλλον να μετακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα σε άλλες χώρες της EE.

Για τους Βρετανούς που εργάζονται στις βάσεις στην Κύπρο (και που μπορούν σήμερα να μετακινούνται ελεύθερα στην υπόλοιπη Κύπρο) θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση.

Το Λονδίνο, από την πλευρά του, έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να συσχετίσει το θέμα των βρετανικών βάσεων με τη διαπραγμάτευση για το Brexit, καθώς πρόκειται για υπερπόντιο βρετανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει δηλώσει διατεθειμένη να παραχωρήσει σημαντικό μέρος των εδαφών των βάσεων της, εάν χρειαστεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται επίσης ότι o Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας προ ημερών από τη Λευκωσία, συσχέτισε τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό με τη στάση που θα κρατήσει n Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σκληρή στάση

Όπως φαίνεται γενικότερα στο προσχέδιο, οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι του Λονδίνου, συζητώντας πρώτα τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας και στη συνέχεια τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρώπη.

«Brexit σημαίνει έξοδο από την EE και άρα επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε στο «Έθνος» ανώτερος αξιωματούχος της EE.

«Η EE προετοιμάζεται ακόμη και για πιθανό ναυάγιο των συνομιλιών, σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά. Ζυγίζοντας τα πράγματα, το αποτέλεσμα θα είναι ασύμμετρο. Κι αν είναι κακό για EE, θα είναι πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε οι κύκλοι στη Μ. Βρετανία ότι το σενάριο αυτό θα είναι καταστροφικό», συμπλήρωσε.

Πηγή κειμένου:

tribune.gr

Loading...
  • europalso   ideascentral