:  Στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1 που παρουσιάζουν η Μάριον Μιχελιδάκη, και ο Κώστας Λασκαράτος, ήταν προσκεκλημένος ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Taxheaven, φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος χθες, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, για αναλυτικότερες πληροφορίες για την μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε με τις φετινές δηλώσεις των επιχειρήσεων, ύστερα από τις πρώτες ενδείξεις που δημοσιεύθηκαν.


– Αναφέρθηκε στη δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έδωσε το πράσινο φως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε βελτιωμένο και αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες να επιτευχθούν. «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις» λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του εκπροσώπου.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος για την αξιοπιστία της ανάλυσης του επικαλέστηκε την σχετική περικοπή από την ιστοσελίδα της Κομισιόν:
…  και με τη «βούλα» της Κομισιόν:

«Moreover, the distribution of the heating oil benefit within 2019 is included, as well as the reduction of 5% of the advance payment of CIT for firms
(one-off), for 2019».

Μετάφραση: Επιπλέον, περιλαμβάνεται η διανομή του ωφελήματος (επιδόματος) πετρελαίου θέρμανσης εντός του 2019, καθώς και η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για (εφάπαξ), για το 2019.

Να θυμίσουμε ότι  στη σελίδα 21 του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, αναφέρεται σύμφωνα με το Taxheaven:
«…έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.»

Στις κάρτες που έδειξε η εκπομπή, γίνεται αναφορά για το πως θα γίνει η μείωση:

Εξετάζεται με μείωση της δόσης φόρου του Δεκεμβρίου 2019.

Η δόση περιέχει:

• Προκαταβολή φόρου (σήμερα 100%)
• Φόρο εισοδήματος
• Τέλος επιτηδεύματος
• Εισφορά αλληλεγγύης

Επικρατέστερο σενάριο: Μείωση της προκαταβολής κατά 5% (από 100% σήμερα σε 95%)

Πρακτικά εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση στη δήλωση φορολογία εισοδήματος μέσα στον Νοέμβριο ώστε η μείωση προκαταβολής να μπορεί να αφαιρεθεί από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων.

Σε περίπτωση που έχει εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος, η διαφορά θα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Δείτε το σχετικό video: