και κυρίως οι πολυήμερες, καθώς όπως λένε μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη.

Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δηλώνει ότι νοιώθει μεγάλη ευθύνη και ότι πάνε «με το ζόρι» στις εκδρομές, ως συνοδοί, για να μην απογοητεύσουν τα παιδιά, αλλά αισθάνονται εντελώς ακάλυπτοι στην περίπτωση, που συμβεί κάτι κακό σε μαθητές τους, κατά της διάρκεια εκδρομής.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πιερίας

Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα σε σχολικές εκδρομές και δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους, διότι αφήνονται ακάλυπτοι οι εκπαιδευτικοί, ζητούμε να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, με σκοπό να αποσαφηνίζονται τα όρια ευθύνης των συνοδών εκπαιδευτικών και να μην μετατρέπονται οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί σε εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόβλεψη για αμοιβές των συνοδών-εκπαιδευτικών στις εκδρομές για υπερωρίες, σαββατοκύριακα και εκτός έδρας μετακινήσεις. Μέχρι η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτά τα ζητήματα, καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν από τη συμμετοχή στις εκδρομές, ως συνοδοί. Τέλος, καλούμε το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. να αναδείξει το ζήτημα των σχολικών εκδρομών.

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων

Όπως δηλώνουν οι καθηγητές σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η ευθύνη του συνοδού είναι μεγάλη και κυρίως όταν αφορά σε μεγάλα παιδιά όπως αυτά της Γ΄ λυκείου, τα οποία στις πενταήμερες κυρίως «ξεδίνουν» με διάφορους τρόπους, -όπως με την κατανάλωση αλκοόλ στα κρυφά- γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τραγικά γεγονότα. Υποστηρίζουν επίσης ότι πολλές φορές εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις και κίνδυνο να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους.

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές δεν είναι σαφές και χρειάζεται βελτιώσεις για να μη φτάνουν οι καθηγητές στα δικαστήρια όταν συμβαίνουν αρνητικά ή τραγικά περιστατικά χωρίς να έχουν ευθύνες. Επίσης, κρίνουν ότι είναι αδιανόητο να συμμετέχουν σε πολυήμερες εκδρομές να βρίσκονται σε 24ωρη υπηρεσία και να μην λαμβάνουν τις σχετικές αποζημιώσεις όπως γίνεται με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Τέλος, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήθελαν να καταργηθούν εντελώς οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές καθώς δεν μπορούν να έχουν στην ευθύνη τους τόσα πολλά παιδιά τα οποία θέλουν να «διασκεδάσουν» με κάθε τρόπο και συνήθως είναι ανεξέλεγκτα.