Κέντρο Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον κλάδο του τουρισμού από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/03/2018 - 00:24 | Author: Newsroom Ipaidia

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος διττής εκπαίδευσης MENDI στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και μάλιστα με την πραγματοποίηση γραπτών, προφορικών και πρακτικών εξετάσεων που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα.

Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ανέλαβε τις εξετάσεις και την πιστοποίηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αποφοίτων προγραμμάτων διττής εκπαίδευσης, πρακτική που στη Γερμανία τα τοπικά επιμελητήρια (IHKs) αναλαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρόγραμμα MENDI (Mentoring dual International) ήταν το πρώτο πιλοτικό έργο, το οποίο μετέφερε τις μεθόδους και τα εργαλεία της διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ., την DEKRA Akademie ΕΠΕ, την Robinson Club και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και την εταιρία DEKRA Akademie GmbH και προσφέρθηκε χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες και τις επιχειρήσεις.

Αντικείμενο του προγράμματος MENDI, που ξεκίνησε σε Αθήνα και Κρήτη τον Σεπτέμβριο 2013 και ολοκληρώθηκε με το πέρας 4 ετών, ήταν η εκπαίδευση νέων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε 3 ειδικότητες: «Μάγειρες/Μαγείρισσες», «Ξενοδοχειακοί υπάλληλοι» και «Ειδικοί εστιατορίου». Στόχος ήταν να τους παρασχεθεί ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση ενταγμένη στην αγορά εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων εργασιών μέσω της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και να επιτευχθεί μείωση της ανεργίας στους νέους. Στο τέλος του προγράμματος οι απόφοιτοι έδωσαν τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 143 νέοι και νέες, οι οποίοι απορροφήθηκαν από την αγορά εργασίας σε ποσοστό πάνω από 90%.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν και σε εξετάσεις σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα και προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα που ανέλαβε και υλοποίησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Συγκεκριμένα, στις 16 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι γραπτές εξετάσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κρήτη -Ηράκλειο, ενώ οι προφορικές και πρακτικές εξετάσεις διεξήχθησαν στις 23 Μαρτίου 2018 σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα. Στις εξετάσεις αυτές συμμετείχαν 16 νέοι, από τις 3 ειδικότητες των σχολών της Αθήνας και της Κρήτης.

Τα πιστοποιητικά, τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, θα διανεμηθούν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος MENDI, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, που θα αφορούν στις τρεις συγκεκριμένες ειδικότητες του τουριστικού κλάδου («Μάγειρες/Μαγείρισσες», «Ξενοδοχειακοί υπάλληλοι» και «Ειδικοί εστιατορίου»), ενισχύοντας έτσι τον θεσμό της διττής εκπαίδευσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί για πληροφορίες, αλλά και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 041, E-Mail: [email protected]  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: