ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Παρεμβάσεις-Κινήσεις- Συσπειρώσεις)

Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών από νομό σε νομό

Συνάδελφοι –ισσες

Την Παρασκευή 23/9 κοινοποιήθηκε έγγραφο από την περιφέρεια προς τις Δ/σεις των νομών της κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να απευθύνουν κάλεσμα προς τους «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς για «εθελοντική» μετακίνηση στο ΠΥΣΠΕ Δυτικής Θεσ/νίκης προκειμένου να καλύψουν εκεί κενά. Το έγγραφο όταν έγινε γνωστό προκάλεσε ανησυχία στους συναδέλφους και ιδιαίτερα στους αποσπασμένους και σ’ αυτούς που αυθαίρετα η διοίκηση προσπαθεί να ονομάσει «πλεονάζοντες».

Η ανακοίνωση αυτή της περιφέρειας θυμίζει έντονα τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν και τότε η περιφέρεια και οι Δ/σεις Εκπ/σης προσπάθησαν να μετακινήσουν («εθελοντικά» και πάλι) τους αποσπασμένους. Η άμεση και δυναμική εκείνο τον καιρό κινητοποίηση μαζί και με τους συναδέλφους απομάκρυνε τον κίνδυνο και πολύ γρήγορα όλοι οι εκπαιδευτικοί που είχαν χαρακτηριστεί «πλεονάζοντες» τοποθετήθηκαν σε σχολεία, ενώ σε πολλές ειδικότητες δημιουργήθηκαν στην πορεία της χρονιάς και κενά.

Το θέμα έχει την ουσιαστική αλλά και την πρακτική πλευρά του. Η ουσιαστική είναι ότι όταν σε καλούν να μετακινηθείς «εθελοντικά», στη συνέχεια θα σε μετακινήσουν και υποχρεωτικά. Είναι δηλωμένη άλλωστε η πρόθεση της κυβέρνησης για μετακίνηση προσωπικού στην εκπαίδευση, κάτι που επιτρέπει το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, το οποίο διατηρεί και εφαρμόζει στο σύνολό του. Η πρακτική πλευρά έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πώς η περιφέρεια βρίσκει «πλεονάζοντες» όταν δεν έχουν γίνει ακόμα οι οριστικές τοποθετήσεις από τα ΠΥΣΠΕ; Μήπως προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πανικού και να προετοιμάσει τους εκπαιδευτικούς για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Ζητήσαμε από τον Περιφερειακό Διευθυντή να αποσύρει το θέμα από τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ (29-9-16), δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας και προχώρησε η διοίκηση της περιφέρειας στη μετακίνηση ενός από τους πέντε εκπαιδευτικούς που ζητούσαν «εθελοντική»μετακίνηση. Η επιμονή στην έστω και μια μετακίνηση δείχνει πως το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν «εθελοντικά» κάποιοι εκπαιδευτικοί που θα συμφωνήσουν στη μετακίνηση τους αλλά να ανοίξει ο δρόμος για τις μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για να υλοποιήσουν το βασικό σχεδιασμό τους που είναι η κάλυψη όλων των κενών με υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί στη συνάντηση της Παρασκευής των σωματείων με τη διοίκηση της περιφέρειας, που επικαλέστηκε τις δήθεν 6500 περίπου ώρες ΠΕ70 που πλεονάζουν μόνο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την κάθετη άρνηση του υπουργείου για προσλήψεις έτσι ώστε να καλυφτούν τα πάνω από 30 κενά που υπάρχουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτούς/τες που «πλεονάζουν» προσπαθούν να δημιουργήσουν όταν επιμένουν να συγκεντρώνονται οι ώρες της ενισχυτικής διδασκαλίας σε έναν/μια εκπαιδευτικό. Αυτός/η αύριο θα μπορεί να θεωρηθεί μη αναγκαίος και μετακινήσιμος «από την Καλαμαριά στην Πολίχνη που δεν είναι και μακριά» όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Δ/ντής.

Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. σε συνεργασία και με τις ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα, να μην επιτρέψουν καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού σε άλλο ΠΥΣΠΕ ούτε τώρα ούτε και μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην κάνουν καμιά αίτηση «εθελοντικής» μετακίνησης, όποτε και αν τους ζητηθεί, και να αγωνιστούν μαζί με τα σωματεία για την ανατροπή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων (πρόσφατων και παλαιότερων). Δεν είμαστε «νούμερα» και «πλεονάσματα» και δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας.

Καμία συναίνεση στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια

Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών

Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του κλάδου για την ουσιαστική

λειτουργία του δημόσιου σχολείου

Συσπείρωση γύρω από τα σωματεία μας

Αιρετός Θανάσης Αγαπητός Αναπλ. αιρετός Βάνα Βουρτσάκη