Υπ. Παιδείας: Έκκληση από το για συμμετοχή στον διάλογο για την Παιδεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/02/2016 - 15:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Έκκληση σε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης να πάρουν μέρος στον διάλογο για την Παιδεία που έχει ξεκινήσει, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού συστήματος, απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου Αντώνης Λιάκος, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

"Η εκπαίδευση ουσιαστικά βρίσκεται υπό κατάρρευση και όλες οι βαθμίδες της έχουν δεχτεί τρομερό πλήγμα, είτε οικονομικό, είτε απορρύθμισης λόγω των νόμων που έχουν ψηφιστεί", δήλωσε ο κ. Παντής. Επισήμανε ότι 40.000 καθηγητές και δάσκαλοι αποχώρησαν λόγω σύνταξης τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε: "Η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα ακραίο σημείο και επομένως αυτό που κάνουμε δεν είναι ένας απλός διάλογος, όπως θα γινόταν σε περίοδο μιας κανονικότητας, ούτε είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα γινόταν σε περίοδο κανονικότητας. Ουσιαστικά είναι μια συζήτηση που ζητάμε από όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους για να επανεκκινήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μετά την κρίση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συναίνεση και κάποιες νέες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της εκπαίδευσης μετά την κρίση".

Θέμα της σύσκεψης ήταν συμφωνα με το dikaiologitika.gr η συνεργασία ανάμεσα στην εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Λιάκος και σημείωσε: "Να δούμε πως θα αναπτύξουμε τις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το σχολείο, γιατί θέλουμε το σχολείο να μην είναι απλώς ένα κρατικό εμφύτευμα στις κοινωνίες, αλλά ένας δυναμικός κόμβος των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει μέσα από τη συνεργασία".

Πριν την έναρξη της σύσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο φοιτητές και εκπαιδευτικοί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης ενώ κατήγγειλαν πως ο διάλογος για την Παιδεία και για αυτό λένε "όχι". Στη συνέχεια έκλεισαν με τα σώματα τους τη μια από τις εισόδους της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όπου επρόκειτο να γίνει η σύσκεψη.

Τελικά η σύσκεψη έγινε σε άλλο χώρο, στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του δημαρχείου, και άρχισε με περίπου μία ώρα καθυστέρηση. Σε αυτή συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευτύχιος Σαρτζετάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης και στελέχη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

"Οσοι διαφωνούν στο να γίνει η συζήτηση για το πως θα βγούμε από την κρίση και πως θα επανεκκινήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, ουσιαστικά θέλουν να μείνει η καταστροφή. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, κάτι πρέπει να κάνουμε. Είναι μια αναγκαία κοινωνική και εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης του εκπαιδευτικού συστήματος", σχολίασε ο κ. Παντής για τις διαμαρτυρίες φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Λιάκος χαρακτήρισε "χόκει επί πάγου" τις διαμαρτυρίες για τη σύσκεψη και τον διάλογο και σημείωσε: "Ούτε ξέρουν τα προβλήματα, ούτε ξέρουν την ημερήσια διάταξη και απλώς κάνουν επαναστατικές πιρουέτες". Οι διαδηλωτές αποχώρησαν με πορεία από το δημαρχείο λίγη ώρα μετά την έναρξη της σύσκεψης.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso