ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/01/2016 - 20:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Θέμα: Λήξη της θητείας και παύση του Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Προβληματισμό δημιουργεί η υπ’αρ. 1266/ΦΕΚ ΥΟΔΔ 5/11-1-2016 διαπιστωτική πράξη με θέμα «Λήξη θητείας Διευθυντή Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος» του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φωτάκη, με την οποία διαπιστώθηκε η από 1-1-2016 λήξη της θητείας και παύση άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή και Προέδρου του Δ.Σ.

του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος λόγω συνταξιοδότησης. Η πράξη αυτή φαίνεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αρχή της νομιμότητας, καθώς, όπως καταγγέλλεται, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δεχθεί, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, σε άλλη περίπτωση Διευθυντή Ινστιτούτου, ότι αυτός μπορεί να αποτελεί μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Eρευνητικού Kέντρου παρά τη συνταξιοδότησή του. Έτσι, φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας ασκεί παρέμβαση στη διοικητική αυτοτέλεια των ερευνητικών κέντρων, παρότι αυτή κατοχυρώνεται στα άρθρα 15 και 16 του Ν. 4310/2014 για την έρευνα και στο Προεδρικό Διάταγμα 71/1987, που διέπει τη λειτουργία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Σημειώνεται ότι στο Ν. 4310/2014 υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της θητείας Διευθυντή Ερευνητικού Κέντρου, έως έξι μήνες, σε περίπτωση λήξης αυτής, μέχρι την αντικατάστασή του κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

Είναι νόμιμη η διαπιστωτική πράξη λήξης της θητείας και παύσης του Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ή αυτή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες;

Ο ερωτών Βουλευτής Θεόδωρος Π. Φορτσάκης Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Loading...


  • europalso

    ideascentral