Επί …ποδός βρίσκονται 830 εκπαιδευτικοί που κρίθηκαν διοριστέοι μετά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και έκτοτε περιμένουν να απορροφηθούν από τα δημόσια σχολεία. Πρόσφατα δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Διοριστέων- Αδιόριστων Εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του 2008, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας στη δικαίωσή τους και στην πρόσληψή τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Κάθε Αύγουστο, εδώ και τρία χρόνια, παρακολουθούν τους διορισμούς του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι όμως δεν τους συμπεριλαμβάνουν παρατείνοντας την αγωνία τους. Εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων τους, συνεξεταζόμενοι στον ίδιο διαγωνισμό του 2008, φέτος συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια εκπαιδευτικού έργου στην τάξη, την ώρα που οι ίδιοι συμπληρώνουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, τέσσερα χρόνια ομηρίας.

Στις επαφές που έχουμε με το υπουργείο και με φορείς της εκπαίδευσης, όλοι μας «χτυπάνε φιλικά την πλάτη», αναγνωρίζοντας την «ατυχία» μας, όπως τονίζουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί Γιώργος Τσιούμας και Χριστίνα Βαλαβάνη. Υποστηρίζουν, δε, πως η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταστρατήγησης της αξιοκρατίας.

«Ειδικά τον Αύγουστο του 2012 το υπουργείο επέλεξε να διορίσει εκπαιδευτικούς από λίστες (24μηνο, ειδικές κατηγορίες), σε ειδικότητες μάλιστα των οποίων οι διοριστέοι ΑΣΕΠ είχαν εξαντληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όταν ζητήσαμε το λόγο από το υπουργείο για την συγκεκριμένη επιλογή, λάβαμε την ανεπίσημη απάντηση ότι τα εκπαιδευτικά κενά στις ειδικότητες που προσελήφθησαν χαρακτηρίστηκαν ως “επείγοντα”», σημειώνουν οι δύο εκπαιδευτικοί κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και καταστρατήγηση της αξιοκρατίας.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, μια ομάδα εκπαιδευτικών αποφάσισε να δράσει πιο δυναμικά, δημιουργώντας την Πρωτοβουλία Διοριστέων- Αδιόριστων εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 (60-40), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Στόχος μας είναι η προσωπική δικαίωση της προσπάθειας να δουλέψουμε στην εκπαίδευση, η κάλυψη μερικών από τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, η τήρηση των νόμων. Τον ερχόμενο Αύγουστο περιμένουμε απλά να τηρηθεί η αξιοκρατία», υπογραμμίζουν οι δύο εκπαιδευτικοί.

Η Πρωτοβουλία προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και άλλες μορφές αντίδρασης το επόμενο διάστημα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ