Οι που δουλεύουν μέχρι τώρα στα σχολεία για τη φετινή χρονιά ξεπερνούν ήδη τις 52.000. Αυτό από τη μία είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδιοριστίας και από την άλλη αποδεικνύει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μόνιμων διορισμών εδώ και τώρα αναφέρει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων σε ανακοίνωση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι αναπληρωτές που δουλεύουν μέχρι τώρα στα για τη φετινή χρονιά ξεπερνούν ήδη τις 52.000. Αυτό από τη μία είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδιοριστίας και από την άλλη αποδεικνύει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μόνιμων διορισμών εδώ και τώρα!

Με τις 8.000 συνταξιοδοτήσεις του καλοκαιριού, τον Σεπτέμβρη τα κενά θα ξεπερνούν τις 60.000. Κενά που μάλιστα υπολογίζονται με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία: με 25αρια τμήματα, με παιδιά που έμειναν χωρίς Παράλληλη

Στήριξη, με χιλιάδες προσφυγόπουλα εκτός εκπαίδευσης, με χιλιάδες χαμένες ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο, μετά από συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, κόψιμο του 3ωρου των εργαστηρίων, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα κ.α. Όλα αυτά, που είναι «έργα» της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δείχνουν ότι ακόμα και με 60.000 προσλήψεις, τα σχολεία θα λειτουργούν στοιχειωδώς, απέχοντας χιλιόμετρα από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών, ιδίως αν αναλογιστούμε και τις επιπτώσεις όλης αυτής της δύσκολης περιόδου και της μακροχρόνιας αποχής τους από το σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω, με τους 5.250 διορισμούς που εξαγγέλλονται εδώ και πάρα πολύ καιρό, τα σχολεία θα εξακολουθήσουν να υπολειτουργούν, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών. Οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, που έγιναν υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων αλλά και μετά από μεγάλο διάστημα συνεχών αγώνων, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και δεδομένου ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργάστηκαν και φέτος στην Ειδική Αγωγή ως αναπληρωτές, και σε Παράλληλη Στήριξη αλλά και σε οργανικά κενά.

ΜΟΝΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Η μεγάλη αύξηση των αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια, που πλέον ξεπερνούν το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών, δεν αποτελεί «λανθασμένη επιλογή» ή ανικανότητα της Κυβέρνησης, αλλά πολιτική επιλογή όλων των Κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ- του οποίου η οδηγία είναι οι ευέλικτοι εκπαιδευτικοί να φτάσουν το 40%!

Παρά τα «μεγάλα λόγια» και τις ψεύτικες υποσχέσεις, τα γεγονότα το αποδεικνύουν: Καμία κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν προχώρησε σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον νόμο Γαβρόγλου- που διατηρεί η Ν.Δ.- απαξίωσε τα χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και το πτυχίο τους, αναγκάζοντάς τους σε ένα κυνήγι ακριβοπληρωμένων «προσόντων» και εντείνοντας την ανασφάλεια και το άγχος για το αν, πού και πότε θα δουλέψουν. ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση 150 Ομοσπονδιών και σωματείων του Δημοσίου για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η ΝΔ εισήγαγε φέτος και μια νέα μορφή ευέλικτης απασχόληση με τις τρίμηνες συμβάσεις και τις προσλήψεις ωρομισθίων από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Η αγανάκτησή μας για όλη αυτή την κατάσταση, αλλά και η αγωνία μας για τη μόρφωση και το μέλλον των μαθητών μας, πρέπει να εκφραστεί με το δυνάμωμα του αγώνα μας! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μετά από όλο αυτό το διάστημα με κλειστά σχολεία, η χρονιά να ξεκινήσει με κενά σε εκπαιδευτικούς, με 25άρια τμήματα, χωρίς όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα στηρίξει τα παιδιά, μετά από τόσα μαθησιακά κενά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Οι μόνιμοι διορισμοί πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, με βάση τις τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης, που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την πανδημία και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να παλέψουμε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά για μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες μας και στην ενότητα του κλάδου. Η πολυδιάσπαση και οι «αντιπαραθέσεις» μας οδηγεί στο να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας και να μην βάζουμε στο στόχαστρο τη συγκεκριμένη πολιτική, που είναι η ρίζα των προβλημάτων.

Η μόνη λύση είναι η κοινή δράση με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, για να διεκδικήσουμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα τον 21ο αιώνα: την ουσιαστική μόρφωση των μαθητών, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Οι αγώνες που δόθηκαν και οι κατακτήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν μια ένδειξη του τι μπορούμε να καταφέρουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Οι αναπληρωτές αποτελούμε πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κλάδου, που συμβάλλει σημαντικά στη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαίδευση των παιδιών, και γι’ αυτό έχουμε τη δύναμη- και το οφείλουμε σ’ εμάς και στους μαθητές μας- να συμβάλλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στη δραστηριοποίηση των συναδέλφων, στο να μπουν στη μάχη όλοι οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου σχολείου!

Διεκδικούμε:

· Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα, πριν την έναρξη της επόμενη σχολικής χρονιάς.

· Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου και οποιασδήποτε διάταξης ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

· Κατάργηση του θεσμού των τριμήνων, των ΑΜΩ και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών. Προσλήψεις όλων των αναπληρωτών σε μια φάση, με 12μηνη σύμβαση για όλους. Εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους. Κατάργηση των διατάξεων που δίνουν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τη δικαιοδοσία κατάρτισης πινάκων αναπληρωτών, καθώς και πρόσληψης-απόλυσης αναπληρωτών ανά Διεύθυνση.

· Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα. Ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του.

· Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση του νόμου 4692/20 (Κεραμέως), που βάζει ελάχιστο όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα.

· Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται και των κλειστών πινάκων, εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες του παράβολου.

· Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αναπληρωτών -δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.α.