Διαμαρτυρία: Λειτουργία ΚΕΣΥ σε πανδημία κορονοϊού

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/03/2020 - 10:10 | Author: Newsroom Ipaidia

Επιστολή Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικού προσωπικού του 2ου Κ.Ε.Σ.Υ. Πειραιά» Τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΣΥ Πειραιά εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εξαίρεση των ΚΕΣΥ όλης της χώρας από τις αποφάσεις των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας λόγω κορωνοϊού.

Διανύουμε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία βάλλεται η δημόσια υγεία. Την ώρα που όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες και δομές της χώρας αναστέλλουν τη λειτουργία τους τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) καλούνται από το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά γεγονός εντελώς οξύμωρο.

Η μόνη ενημέρωση που είχαμε ως ΚΕΣΥ ήταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το Υπουργείο Παιδείας που λάβαμε την Τετάρτη 11/03/2020 προωθημένο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, από την κυρία Γκίκα, Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ, η οποία διαχειρίζεται το όλο ζήτημα και το οποίο ανέφερε την συνέχιση λειτουργίας των ΚΕΣΥ. Προκαλεί έκπληξη το πώς διατέθηκε ένα τέτοιο μήνυμα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο άμεσα αναγνώρισε το λάθος του και αναίρεσε τα λεγόμενα του, επιδεικνύοντας άγνοια της λειτουργίας των δομών του χαρακτηρίζοντας τοιουτοτρόπως τα ΚΕΣΥ ως διοικητικές δομές.

Τα ΚΕΣΥ δεν αποτελούν διοικητικές υπηρεσίες, είναι εκπαιδευτικές δομές. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Επομένως τα Κ.Ε.Σ.Υ. δεδομένου ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών πλαισίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτο να μη συμπεριλαμβάνονται τα ΚΕΣΥ στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Συγκεκριμένα το 2ο ΚΕΣΥ Πειραιά στεγάζεται εντός σχολικού κτιρίου ενώ όπως και σε πολλά άλλα ΚΕΣΥ της χώρας δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μη τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το προσωπικό καθώς και τους γονείς και τους μαθητές που εξυπηρετούνται καθημερινά σε πολύ μεγάλο αριθμό ενώ οι χώροι εξυπηρέτησής τους είναι περιορισμένου μεγέθους και με ελλιπή εξαερισμό. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης στην οποία σημειώνεται, εκτός των άλλων, η αποφυγή συνωστισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

Κατόπιν έκτακτης συνεδρίσαης του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΣΥ Πειραιά, συμφωνούμε ομόφωνα ότι: «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και δεδομένης της επικινδυνότητας που προκύπτει από τη φυσική επαφή και τον συγχρωτισμό επιφυλασσόμεθα για λόγους Δημόσιας Υγείας να διεξάγουμε εκπαιδευτικές αξιολογήσεις, συμβουλευτικές συναντήσεις μαθητών/τριών και γονέων, καθώς και να λαμβάνουμε αιτήσεις από γονείς οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, έως την αποστολή γραπτών διευκρινήσεων και ακριβούς αιτιολόγησης».

Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω δεδομένα και να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ στην αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ της Αττικής και όλης της Επικράτειας, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία όλων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: