O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Το ζήτημα της πανδημίας το παρακολουθούμε όλους αυτούς τους μήνες, είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα κορονοπάρτι είναι πέρα από κάθε λογική. Δε στοχοποιούμε νησιά ούτε έχουμε τιμωρητική διάθεση. Μεταφέρω καθημερινά από τις ενημερώσεις την αγωνία μας για την εκθετική αύξηση του ιού σε ορισμένες περιοχές που δεν τηρούνται τα . Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, αν όμως ξεφύγει ο ιός, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στο mega, αναφορικά με το φαινόμενο των κορονοπάρτι που συνεχίζει να «ανθίζει» στα νησιά, και όχι μόνο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος είπε ότι «Η κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για τα μέτρα που μπορεί να πάρει σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα δεδομένα. Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων συνδέονται με εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε άλλες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συναθροίσεις. Έχουν ενισχυθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων, αλλά δεν μπορεί σε κάθε μαγαζί και κάθε σοκάκι να υπάρχει ένας αστυνομικός. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι συντονιστικός».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να φοράμε μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όταν βρισκόμαστε σε συνωστισμό. Υπάρχει το ζήτημα της ατομικής αλλά και της κοινωνικής ευθύνης. Δεν επιφέρουμε βλάβη μόνο στους εαυτούς μας αλλά και στους γύρω μας. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Θεωρώ ότι τηρώντας τα μέτρα και προχωρώντας τους εμβολιασμούς θα φτάσουμε σε καλύτερη κατάσταση το Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.
«Δε στοχοποιούμε τα νησιά»

«Στη Μύκονο είχαμε συνέχεια νέες συρροές. Όταν επιβάλαμε τα μέτρα οι συρροές αυτές άρχισαν να στεγανοποιούνται και υπήρξε σταθεροποίηση και μικρή μείωση των κρουσμάτων. Εμείς δε βάζουμε μέτρα επειδή θέλουμε να τα βάλουμε, δε στοχοποιούμε τα νησιά, προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διασπορά. Κάθε Πέμπτη υπάρχει ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων, αλλά είναι κάτι που απευχόμαστε. Στόχος είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι, να υπάρξουν λιγότεροι διασωληνωμένοι και λιγότεροι θάνατοι», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γυρνούν οι τουρίστες από τα νησιά με υποχρεωτικό rapid test.

«Καθημερινά σε δύο συσκέψεις βλέπουμε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Έχουμε τα στοιχεία ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται και αυτό θα συμβεί και τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχολιάζοντας τα προγνωστικά μοντέλα που κάνουν λόγο για «εκτόξευση» κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «Δε θέλω να μπω στην ανάλυση των προγνωστικών μοντέλων. Σέβομαι την ερευνητική προσέγγιση του καθενός. Εμείς κινούμαστε με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος από την αρχή της πανδημίας για οτιδήποτε. Εφόσον κληθούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές ελέγχου, είμαστε έτοιμοι».