Μήνυμα Λαγκάρντ: Είμαστε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την οικονομία της ευρωζώνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/03/2020 - 09:09 | Author: Newsroom Ipaidia

Επέκταση του QE και λήψη νέων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αφήνει ως ανοιχτό ενδεχόμενο η επικεφαλλης της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με άρθρο της που δημοσιεύεται αύριο σε σειρά ευρωπαικών εφημερίδων.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή».

Η ίδια προειδοποιεί ότι «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά και οι δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη».

Αναλύοντας τους λογους για τους οποίους η ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας με συνολικό ύψος 750 δισεκ. ευρώ και διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι δημόσιες πολιτικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διασφαλίσουν ότι η κάμψη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο χρειάζεται. Συνολικά, μαζί με τις αγορές των 120 δισ.ευρώ που ειχαν αποφασιστεί το ποσό που θα διοχετεύσει στην αγορά η ΕΚΤ αντιστοιχεί στο 7,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Επιπροσθέτως , η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα ύψους έως και 3 τρισεκ. ευρώ, την οποία προσφέρει μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα (-0.75%). Η προσφορά κεφαλαίων με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ επιτρέπει στις νομισματικές αρχές να μεγεθύνουνν τον τονωτικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων και να διοχετεύσουν κεφάλαια απευθείας σε αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο. Οι ευρωπαϊκές αρχές τραπεζικής εποπτείας αποδέσμευσαν επίσης επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 120 δισεκ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ να χορηγούν δάνεια.

Η Κ.Λαγκάρντ αναεπίσης ότι σε αντίθεση με την περίοδο 2008-2009, η διαταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι καθολική: «Είναι η ίδια για όλες τις χώρες και τα τμήματα της κοινωνίας. Όλοι μας καλούμαστε να περιορίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας, άρα και τις δαπάνες μας, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ουσιαστικά, για μια προσωρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα παραμείνει κλειστό». • Βάσεις 2020 - Εκτιμήσεις: Σε ποιές σχολές αναμένεται πτώση

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020  • ideascentral

   europalso