: Νέα μέτρα που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός υγείας.

Ποιά τα μέτρα που ισχύουν

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο Βασίλης Κικίλιας, από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι θα βρίσκονται σε ένα «» κατά  στο οποίο δεν θα μπορούν να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους της εστίασης και θα προϋποθέτει εργαστηριακό τεστ 48 ωρών για να πάνε στο θέατρο ή στο γυμναστήριο.

Από την άλλη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό την εβδομάδα, που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests ανά εβδομάδα, που θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλην εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές και καλλιτεχνικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 1 την εβδομάδα. Θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με αντίτιμο 10 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστιασή και τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ με το ίδιο κόστος και τρόπο όπως η άνω κατηγορία

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές: Για τους μαθητές ισχύει υποχρέωση διεξαγωγής δύο self testτην εβδομάδα που δίνονται δωρεάν από το κράτος ενώ για τους φοιτητές ισχύει υποχρέωση δύο rapid test την εβδομάδα που θα κάνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικα κέντρα με κόστος 10 ευρώ

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα rapid έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι ενώ για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών προβλέπεται διεξαγωγή self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές διάγνωσης θα μπορούν να κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι συμπτωματικοί πολίτες.