«Το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους ΠΕ78»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/01/2020 - 13:13 | Author: Newsroom Ipaidia

Συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 Άμεση επίλυση του ζητήματος με τροπολογία. «Το να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους ΠΕ78»

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, μετά και την ανακοίνωση των πινάκων ειδικής και της προκήρυξης διορισμών της Γενικής Αγωγής θέλει να επισημάνει το ζήτημα της τεράστιας αδικίας που υφίστανται οι συνάδελφοι του κλάδου ΠΕ 78 της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Πλέον, είναι φανερό πως καταδικάζονται στην ανεργία! Συγκεκριμένα:

Είναι γνωστό ότι με το νόμο 3794/2009 οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών-πρώην ΠΕ 10 του νόμου 1566/1985).

Δηλαδή καλούνται να διδάξουν μαθήματα του κλάδου της Κοινωνιολογίας (ένα από τα οποία εξετάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο) απόφοιτοι ενός τμήματος του οποίου το πρόγραμμα σπουδών δεν περιλαμβάνει κανένα σχετικό αντικείμενο.

Το γεγονός αυτό εκτός από, απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό, σπρώχνει στην ανεργία εκείνους που έχουν τα επιστημονικά εφόδια να διδάξουν το μάθημα.

Οι κύριες κατευθύνσεις που μέχρι τώρα ακολουθούσαν οι απόφοιτοι του τμ. ΕΚΠ του ΠΑΜΑΚ ήταν α) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 71 (Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, β) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 72 (Εκπαιδευτές Ενηλίκων), συγκεντρώνοντας σχετική προϋπηρεσία.

Με το νόμο 4589/2019, ωστόσο, δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ολόκληρος ο υφιστάμενος κλάδος των ΠΕ78 να οδηγηθεί σε εξοστρακισμό από οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης – γενική ή ειδική- δεδομένου του πλήθους των αποφοίτων ΠΕ71 του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και των μορίων προϋπηρεσίας που διαθέτουν.

Δηλαδή, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος, μετέφεραν την προϋπηρεσία που απέκτησαν εργαζόμενοι σαν ΠΕ 71 στον κλάδο ΠΕ 78!

Η κατάσταση αυτή, αν δεν διορθωθεί, θα δημιουργήσει τεράστιες αδικίες.

Με την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων στην ειδική αγωγή, οι συνάδελφοι ΠΕ 78 έχουν κατρακυλήσει δεκάδες θέσεις πιο κάτω από τους αποφοίτους του τμήματος του ΠΑΜΑΚ.

Επιπλέον, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι:

α) στην απαξίωση των πανεπιστημιακών πτυχίων

β) στο απαράδεκτο φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μαθήματα, άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο και μάλιστα διαφορετικής βαθμίδος.
Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της παραπάνω αδικίας και πιο συγκεκριμένα:

-Να προβεί το Υπουργείο σε άμεση νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία), που να διασφαλίζει τις θέσεις των ΠΕ78 σε Ειδική και Γενική Αγωγή.

Απόφαση Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης

Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Loading...
  • ideascentral

    europalso