Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής: Σχετικά με την έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης

Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής: Σχετικά με την έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ Αχαρνές, 14/3/2013

«Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με την έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»,ενημερώνει τα μέλη του ότι σχετικά με την έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης η διεύθυνση σπουδών του ΥΠΕΠΘ έδωσε διευκρινήσεις σε εκπαιδευτικούς συλλόγους ότι η έρευνα δεν είναι υποχρεωτική και πρέπει να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Ωστόσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, αυτές δε δόθηκαν από το ΥΠΕΠΘ.

Δεν αναφέρεται ούτε στην εγκύκλιο ούτε από τη δ/νση σπουδών ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή.

Τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και σε τίνος τη χρήση θα είναι διαθέσιμη και για ποιο σκοπό. Επισημαίνουμε ότι όσο αυτά δεν απαντώνται αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τους στόχους και τους σκοπούς της έρευνας.

Θυμίζουμε ότι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είχε και στο παρελθόν – το 2005 – επιχειρήσει τη διεξαγωγή άλλης έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες, σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από συλλόγους εκπ/κων. Εκεί μαζί με τα στοιχεία που ζητούνται τώρα προέβλεπε και αιμοληψία, άρα και δυνατότητα καταγραφής του DNA των παιδιών. Με αυτή την έρευνα εμπλέκονταν η COCA- COLA και με την παρέμβαση διαφόρων φορέων γονέων και εκπαιδευτικών αποτράπηκε η διεξαγωγή της, σε σχολεία που έγινε γνωστό το γεγονός. Επίσης υπάρχει προηγούμενη ανάλογη έρευνα του Χαροκόπειου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξάχθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 1/6/2003 έως 30/6/2004, με χρηματοδότη τη Friesland-Hellas, θυγατρική της Friesland Foods (ΝΟΥΝΟΥ). Είναι αποκαλυπτικό ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει η εταιρεία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προβλέπει ρητά ότι η Friesland μπορεί να ελέγχει και να καθορίζει τι θα δημοσιοποιηθεί από την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παραδίδονται στην εταιρεία.

Τέλος, ερωτηματικά υπάρχουν για τη χρηματοδότηση της έρευνας και τον φορέα διεξαγωγής της. Οφείλουν να αποκαλύψουν αν υπάρχει εμπλοκή ιδιωτών και εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση αν πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας έρευνα του Υπουργείου Παιδείας είτε της Γ.Γ. Α. που έχει ως στόχο να συμβάλει στην καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας στα ελληνόπουλα σε ζητήματα διατροφής και ανάπτυξης κανένας δε θα είχε αντίρρηση και θα ήταν και αναγκαία.

Όμως σε αυτή την περίπτωση όφειλε το ΥΠΕΠΘ να την έχει σχεδιάσει σοβαρά. Να έχει προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση με πλήρη διαφάνεια για τους όρους διεξαγωγής, τους εμπλεκόμενους, τους στόχους και τους σκοπούς της καθώς και τη χρήση των συμπερασμάτων αλλά και της βάσης δεδομένων(υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα) που θα συλλεγούν.

· Η πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ενάντια στα προγράμματα και στην δράση ή την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.

· Καλούμε τους συναδέλφους γυμναστές και τις νηπιαγωγούς να μη συμπλήρώσουν τίποτα απ΄ αυτά τα χαρτιά. Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει. Να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους με τα παιδιά , το μάθημά τους, το ημερήσιο πρόγραμμά τους και να μη δίνουν σημασία στους διάφορους που θέλουν να κάνουν το σχολείο πεδίο δοκιμών και πειραμάτων.

· Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια μιας εταιρείας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !