Σχολικοί φύλακες

Την περασμένη Τετάρτη ψηφίστηκε ο νέος πολυνόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα: Νέα αύξηση της φορολογίας, μείωση του κατώτερου μισθού και κατάργηση της ΕΣΣΕ, περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στο δημόσιο τομέα κ.ά. Οι απολύσεις στο Δημόσιο ξεκινούν από τους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τη Δημοτική Αστυνομία.

Το ΔΣ του Συλλόγου Π.Ε. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» εκφράζει την αγανάκτησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον θεσμό του σχολικού φύλακα και της σχολικής καθαρίστριας με προοπτική να εκχωρήσει αυτούς τους τομείς σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού και security και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση.

Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και στην καθαριότητα παίρνουν πρώτοι τη θέση στις δεξαμενές της διαθεσιμότητας, με ορατό το ενδεχόμενο της ανεργίας και των προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειές τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα το δείκτη της ανεργίας που είναι εδώ και καιρό το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας.

Η παρουσία του σχολικού φύλακα από την αρχή είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση των φθορών στα κτήρια των σχολείων. Ζητάμε όχι μόνο την παραμονή των σχολικών φυλάκων στα σχολεία αλλά και την ενίσχυση του θεσμού προς όφελος της κοινωνίας.

Να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθεί η δουλειά με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές που αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας.