5 του Νοέμβρη και η μισθοδοσία του μήνα Οκτωβρίου δεν έχει καταβληθεί ακόμα στους αναπληρωτές. Η καταβολή μεταφέρεται από μέρα σε μέρα και η αγωνία των συναδέλφων κορυφώνεται καθώς δεν μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό και δεν ξέρουν πότε καταληκτικά θα πληρωθούν.

 

 

ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου»

Είναι γνωστό ότι είναι ο πρώτος καιρός όπου οι περισσότεροι έχουν πολλαπλάσια έξοδα λόγω των δεδομένων μετακινήσεων και του ΛΟΤΟ της πρόσληψης. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι εργαζόμενοι που υπηρετούν τα Δημόσια Σχολεία της χώρας και σε συντριπτικό ποσοστό διαμένουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε μήνα έχουν σταθερά πάγια έξοδα, που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν δύο κατοικίες -μόνιμη και προσωρινή κατοικία- και οικογένειες μοιρασμένες στα δύο.

Δυστυχώς και τη φετινή σχολική χρονιά δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία πληρωμών, γεγονός που επιφέρει σημαντικά καθημερινά προβλήματα προγραμματισμού, ακόμη και επιβίωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ με τις ειδικές διαδικασίες και απαιτήσεις που βάζουν τα οποία όμως επιλέγονται προκειμένου να ΜΗΝ αναληφθεί το κόστος της λειτουργίας και μισθοδοσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ευθύνη βρίσκεται στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας η οποία οφείλει να λύσει οριστικά όλα τα διαδικαστικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον την έγκαιρη καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:

Να διασφαλίσει σταθερή ημερομηνία πληρωμής των αναπληρωτών. Είναι στοιχειώδες δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να ξέρει πότε πληρώνεται για να μπορεί να προγραμματίζει τη ζωή και τις ανάγκες του.

Εκσυγχρονισμό της διαδικασίας βάσει των ηλεκτρονικών πιστοποιημένων στοιχείων που ήδη υπάρχουν ( π.χ. ΟΠΣΥΔ) προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι σε κάθε επαναπρόσληψη να υπάρχουν όλα τα δεδομένα των αναπληρωτών και να είναι προσβάσιμα από κάθε Διεύθυνση. Να εξασφαλίζεται έτσι ότι σε κάθε επαναπρόσληψη δε θα χρειάζονται όλα τα χαρτιά και ο έλεγχος γνησιότητας εκ νέου και ότι θα καταβάλλονται τα προσωρινά ΜΚ αναπληρωτών σύμφωνα με το ΜΚ που κάθε αναπληρωτής λάμβανε στην προηγούμενη διεύθυνση που υπηρετούσε. Να πάψει επιτέλους η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση ακόμα και μήνες μέχρι να πάρει τον κανονικό του μισθό ο αναπληρωτής συνάδελφος. Υπάρχει αντίστοιχη οδηγία από το 2017 για τον παραπάνω τρόπο καταβολής η οποία δεν υλοποιείται.

Δεν μπορεί οι δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί των μαθητών αυτής της χώρας να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να εμπαίζονται καθημερινά.

Βέβαια ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλα αυτά τα προβλήματα και η ομηρία των ΕΣΠΑ είναι να γίνουν επιτέλους οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των αναπληρωτών αφού καλύπτουν μόνιμες ανάγκες – Να μονιμοποιηθούν με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία και να καταργηθεί το προσοντολόγιο

Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να παρέμβει άμεσα πιέζοντας την πολιτική ηγεσία τόσο για τα άμεσα καθημερινά ζητήματα μισθοδοσίας και δικαιωμάτων των αναπληρωτών όσο και για τον αγώνα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.