Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη που ζητούν απόσυρση των διατάξεων του υπ. Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/10/2019 - 17:28 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν μέλη συλλόγων του ΑΠΘ, που αντιτίθενται στις διατάξεις ρύθμισης θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων "Επενδύω στην Ελλάδα".

Οι φοιτητές ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη για τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ΑΕΙ και κολεγίων, καθώς και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ρυθμίσεις που αφορούν τη ανώτατη διάρκεια σπουδών (ν+2).

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε καταλήψεις σε τμήματα σχολών του ΑΠΘ, μέχρι την αναμενόμενη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Καταλήψεις τριήμερες -σήμερα Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα- αποφάσισαν το Φιλολογικό και το Μουσικό. Το Αγγλικό έχει κατάληψη σήμερα αύριο και τη Δευτέρα -πιθανότατα μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- αναστολή μαθημάτων. Το τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής έχει κατάληψη την Πέμπτη και τη Δευτέρα, ενώ το Ιστορικό και η Αρχιτεκτονική την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί τη Δευτέρα ξαναβγαίνουμε με ακόμη πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Αν υπαναχωρήσει το υπουργείο και το μεταθέσει σε άλλη χρονική βάση δεν αυταπατόμαστε, συνεχίζουμε στον ίδιο τόνο με τη μέχρι τώρα πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων Σωτήρης Β.

«Το πλέον επίμαχο άρθρο αφορά την περιβόητη ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με εκείνα των ξένων ιδιωτικών κολεγίων. Το εν λόγω μέτρο πρέπει να αποτελέσει 'κόκκινο πανί για το φοιτητικό κίνημα», υποστηρίζουν οι φοιτητές, διευκρινίζοντας ότι «τα τετραετή ενιαία και ισχυρά πτυχία, που φέρουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα αντιστοιχίζονται με τριετή Bachelor, τα οποία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν φέρουν επαγγελματικό δικαίωμα».

Έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα για ένα μισάωρο, ενώ κάποιοι σκαρφάλωσαν ή προσπάθησαν να παραβιάσουν τη σιδερένια εξωτερική πόρτα στην πύλη του, που ήταν κλειδωμένη. Αποχωρώντας κατέληξαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, για τη συνεδρίαση του συντονιστικού των συνελεύσεων και καταλήψεων και για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: