Πώς μπορεί ο ιερέας να βοηθήσει ένα που είναι στόχος στο ; Μία γυναίκα, δεδομένης της πιθανής εξοικείωσης που έχει με τον παπά της ενορίας, πώς θα βοηθηθεί για να μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία που τυχόν υφίσταται; Πώς θα διαχειριστεί η ενορία, ως κύτταρο προνοιακής στήριξης της τοπικής κοινωνίας, τα προβλήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αλλά και ζήτημα χρονίως πασχόντων; Ποιος ο ρόλος του ιερέα στα νοσοκομεία και τις φυλακές;

Στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων, θα επιμορφωθούν κληρικοί και λαϊκά στελέχη, συνεργάτες και εθελοντές της Εκκλησίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. «Η αντιμετώπιση των πολυδιάστατων προβλημάτων που αναδύονται στη σημερινή κοινωνία απαιτούν την ύπαρξη μιας οργανωμένης, υψηλού επιπέδου, συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης», ανέφερε στην «Κ» ο Κώστας Κάλτσας, επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος. Στα πρώτα επτά χρόνια της λειτουργίας του (2010-2017), το ΙΠΕ υπέγραψε σύμφωνα συνεργασίας με 63 μητροπόλεις της χώρας. Την ίδια περίοδο συνεκπονήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις συνολικά 90 προγράμματα, τα οποία κατανεμήθηκαν σε 227 τμήματα. Εκ των 90 προγραμμάτων, τα 43 ήταν πιστοποιημένα (με 103 τμήματα) και τα 47 (με 124 τμήματα) μη πιστοποιημένα, δηλαδή σεμινάρια και εργαστήρια. Συνολικά, την περίοδο 2010- 2017 επιμορφώθηκαν 8.255 άτομα. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος χορηγείται Βεβαίωση Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης και μάλιστα, σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, μοριοδότηση μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Νέα προγράμματα

Για την περίοδο 2017-2020 το ΙΠΕ πρόκειται να υλοποιήσει νέα προγράμματα, με χρηματοδότηση του , για την επιμόρφωση όχι μόνο κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας αλλά και άλλων φορέων που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες, που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της ελληνικής επικράτειας. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 240 τμημάτων στις 13 περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα κατανεμηθούν στις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, καθώς και σε άλλους φορείς. Στους κύριους στόχους των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, εντάσσεται η στήριξη των διακονουμένων και των δομών στις οποίες παρεμβαίνει η Εκκλησία (ενορίες, νοσοκομεία, προνοιακοί φορείς, φυλακές, κ.λπ.).

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των πρώτων θεματικών ενοτήτων, το ΙΠΕ θα οργανώσει αύριο (από τις 9.30 π.μ.) εναρκτήρια επιμορφωτική ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί, παρουσία των εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών  (Βασιλείου του Μεγάλου 15, στον Κεραμεικό).