• Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Κεφαλίδου – κορονοϊός: Η μέση οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει τεστ για τα παιδιά της

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/10/2020 - 18:35 | Author: Ανθή Ιωαννίδου

Πώς η μέση οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει τεστ κορονοϊού για τα παιδιά της, επισήμανε η Χαρά Κεφαλίδου σε ερώτημα που απεύθυνε στην υπουργό Παιδείας.

Το κόστος του τεστ για τον Covid – 19 καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι οικογένειας των μαθητών προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους όχι μόνο εάν έχουν νοσήσει με κορωνοιό αλλά και μετά από ένα απλό κρυολόγημα.

Αν υποθέσουμε ότι μία οικογένεια έχει δύο με τρία παιδιά τα οποία είναι πιθανό να νοσήσουν τέσσερις με πέντε φορές τον χειμώνα (με την τιμή του τεστ να κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ), τότε το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Τόσο οι Παιδίατροι (μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών) όσο και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνουν σειρά προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή στην πράξη των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τις σχολικές μονάδες και αφορούν στη διαχείριση παιδιών με κρούσμα ή που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

Εάν ένα παιδί εμφανίσει πυρετό, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα χαρακτηρίζεται ως ύποπτο κρούσμα και οι παιδίατροι είναι αναγκασμένοι να το παραπέμψουν για μοριακό τεστ. Δεν διασαφηνίζεται όμως το πού θα στέλνουν αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα γίνει στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι γιατί πρέπει να πάνε στην εργασία τους με φυσική παρουσία.

Το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 600 Ευρώ, με τη μέση ελληνική οικογένεια να είναι αδύνατον να το καλύψει, ειδικά σήμερα κάτω από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οι δημόσιες δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας)  στις οποίες θα μπορούσαν οι γονείς να κάνουν το τεστ δωρεάν έχουν ήδη κατακλειστεί από πολίτες με την αναμονή να είναι πολύωρη. Επίσης, στα ΚΥ γίνονται τεστ μόνον σε όσους θεωρούνται στενή επαφή με θετικό κρούσμα και όχι σε όσους παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Οι Παιδίατροι προτείνουν η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσα παιδιά ο παιδίατρος κρίνει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη.

2. Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε κάποιο από τα ύποπτα συμπτώματα ζητούν από τους γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση από τον παιδίατρο.

Οι παιδίατροι όμως θεωρούν ότι η βεβαίωση αυτή δεν έχει κανένα νόημα και ούτε μπορούν να βεβαιώνουν ότι το παιδί έχει ή δεν έχει λοίμωξη Covid-19, παρά μόνο αν υπάρχει θετική PCR. Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι ανήθικο να εξετάζουν υγιή παιδιά και να χρεώνουν τους γονείς, επειδή τους ζητείται ιατρική βεβαίωση, προκειμένου να δεχθούν το παιδί τους πίσω στο σχολείο.

Είναι άμεση ανάγκη τα συναρμόδια Υπουργεία να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να δώσουν μια οριστική λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα και να ενημερώσουν σχετικά όλες τις μονάδες εκπαίδευσης.

3. Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο Covid-19 γίνεται αναγνώριση και καταγραφή τους από τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 του σχολείου και όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με κορωνοϊό επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.  Δεν συνιστάται όμως καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών.

Επίσης, οι παιδίατροι θεωρούν ότι είναι λάθος να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος των στενών επαφών με βεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και αντί αυτού να προτείνεται μόνο καραντίνα 14 ημερών και παρακολούθηση για τυχόν συμπτώματα γιατί α) Όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό είναι γνωστό ότι στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αν ένα παιδί κολλήσει είναι ασυμπτωματικό.

Επομένως υπάρχει η πιθανότητα και ο κίνδυνος να υπάρξουν ασυμπτωματικά κρούσματα στενών επαφών που δεν θα καταλάβουμε ότι κουβαλούν τον ιό και τον μεταδίδουν στο σχολείο ή και στο σπίτι, β) κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι το μέτρο της καραντίνας θα τηρηθεί και ότι όλα τα παιδιά των στενών επαφών δεν θα βγαίνουν από το σπίτι.





  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: