Η δασκάλα που συμφιλιώνει

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/01/2016 - 10:40 | Author: Newsroom Ipaidia

Eνα μεμονωμένο περιστατικό χειροδικίας εναντίον νηπιαγωγού σε οικισμό Ρομά αναδεικνύει την πολυετή έλλειψη πολιτικής πρόνοιας αφ’ ενός και αφ’ ετέρου τον πολυεπίπεδο σιωπηλό αγώνα κάποιων εκπαιδευτικών.

Στον οικισμό «Αγία Σοφία», λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, διαμένουν σε άθλιες συνθήκες 3.500 άνθρωποι χωρίς αποχέτευση και νερό, ενώ στην περιοχή λειτουργεί μόνο νηπιαγωγείο.

Η διευθύντριά του Ρόδη Καβούνη, αν και χθες ένα άτομο βιαιοπράγησε σε βάρος της, φροντίζει εξ αρχής να βγάλει πάνω από το σύνολο του οικισμού την ευθύνη, καθώς περισσότερο την ανησυχεί η προκατάληψη εναντίον των Ρομά.

«Τρελούς βρίσκεις παντού κι ένας τέτοιος μού επιτέθηκε, με χαστούκισε και μου έσπασε τα γυαλιά», λέει στην "Εφ.Συν.", «αλλά δεν έγινε το περιστατικό επειδή είναι Τσιγγάνοι, όταν γύριζα σπίτι είδα άλλους να δέρνονται για ένα παρκάρισμα στην Τούμπα».

Τι συνέβη; Μέσα στην αυλή του νηπιαγωγείου έχει αφεθεί κοντέινερ που έχει καταληφθεί από μια οικογένεια, η οποία «παίρνει» ρεύμα από το νηπιαγωγείο, αλλά τον χειμώνα, όταν λειτουργούν τα καλοριφέρ, οι ασφάλειες δεν αντέχουν.

«Δεν θα αφήσω με τίποτα τα παιδιά του σχολείου να κρυώνουν, κι άλλες φορές έχει συμβεί να έχουμε πρόβλημα με αυτό το άτομο, έκανα όμως καμιά παρατήρηση, ανεβάζαμε τις ασφάλειες και λυνόταν το θέμα. Χθες χάθηκε ο έλεγχος, αλλά εμένα δεν με πτοούν κάτι τέτοια. Τώρα θα λυθεί μια και καλή το θέμα γιατί θα του κάνω και μήνυση».

Εξι χρόνια στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο γνωρίζει πλέον πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά την έχουν μάθει κιόλας οι άνθρωποι του οικισμού.

«Ηρθαν αμέσως οικογένειες ολόκληρες μόλις έμαθαν το περιστατικό να μου συμπαρασταθούν και ήταν πολύ θερμοί και ενθαρρυντικοί, συντάχθηκαν μαζί μου, τόσο που σκέφτομαι μήπως… έχει πρόβλημα αυτός που μου επιτέθηκε», μας λέει.

Ενενήντα παιδάκια φιλοξενεί το νηπιαγωγείο, στο οποίο εργάζονται 3 νηπιαγωγοί.

«Ούτε περίεργα νιώθω εδώ ούτε έχω νιώσει ποτέ ανασφάλεια», σημειώνει η κ. Καβούνη, «ίσα ίσα, όλο το πρόβλημα είναι να φύγει το κοντέινερ από την αυλή, αλλά όσες επιστολές έχω στείλει έμειναν αναπάντητες, τώρα τουλάχιστον ευελπιστώ με τη νέα διοίκηση στον δήμο που έδειξε εξ αρχής ενδιαφέρον να ξεκαθαριστεί το ζήτημα».

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία, αφού καταδικάζει την επίθεση κατά της κ. Καβούνη, τονίζει ότι:

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε αυτές τις οικογένειες Ρομά ούτε τους άλλους πολίτες απροστάτευτους» και διευκρινίζει ότι «οι Ρομά ως πληθυσμιακή ομάδα έχουν ιδιαιτερότητες τις οποίες εδώ και 16 χρόνια έχουμε σεβαστεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να τους σεβόμαστε. Συμβιώνουμε μαζί τους. Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν και έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία κι εμείς βοηθάμε σε αυτό. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους προέδρους αυτών των πληθυσμιακών ομάδων και μαζί τους θα βρούμε τις κατάλληλες λύσεις»

efsyn.gr/

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso