Για το στεγαστικό πρόβλημα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/09/2018 - 09:50 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

άλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι εκλεγμένοι και οι συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα τις επισκέψεις μας στα σχολεία, διαπιστώνοντας πως την «κανονικότητα» στα σχολεία μας, όπως επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν την βρήκαν ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι μαθητές.

Ειδικότερα, στο ζήτημα των υποδομών, διαπιστώσαμε πως αρκετά σχολεία στην περιοχή μας έκλεισαν με πολλαπλά προβλήματα και άνοιξαν με ακόμα περισσότερα, καθώς κανένα μέλημα δεν υπάρχει διαχρονικά από τις κυβερνήσεις για τα ζητήματα συντήρησης, σχολικής στέγης, καταλληλότητας κτιριακών υποδομών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα συντήρησης του Δ.Σ. Χορτιάτη, που πλημμύρισε για άλλη μία φορά το καλοκαίρι και παρ’ όλες τις ενέργειες του Συλλόγου Γονέων να αναδείξει το πρόβλημα ώστε να λυθεί, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Στο 2ο Δ.Σ. Συκεών αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν εργασίες, αφού πρώτα έπεσαν σοβάδες στα τέλη Αυγούστου και καθόσον το σχολείο λειτουργούσε ως ΚΔΑΠ.

Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά και ειδικά στις περιοχές της Πυλαίας, Πανοράματος και Εξοχής. Πολλά προνήπια έχουν μείνει εκτός νηπιαγωγείων και στη Χαριλάου, καθώς οι αίθουσες είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες. Αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή ότι η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή που ψήφισε η κυβέρνηση όχι μόνο έμεινε στα χαρτιά αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί και στην περιοχή μας για την υλοποίησή της. Επιπλέον, στις εξορμήσεις μας βρήκαμε πολλά τμήματα νηπιαγωγείων με 25 νήπια, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης, χωρίς να έχει καλυφθεί η ανάγκη αυτή, όπως σε νηπιαγωγείο της Νεάπολης.

Η κατάσταση του νηπιαγωγείου του συνοικισμού Αγίας Σοφίας Διαβατών είναι απαγορευτική για τη λειτουργία του ως εκπαιδευτικού ιδρύματος και την είσοδο μικρών παιδιών, καθώς καταστρατηγούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας και στον εσωτερικό αλλά και στον εξωτερικό χώρο.

Καμιά επισκευή και συντήρηση δεν έχει πραγματοποιηθεί και στα σχολεία του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού. Το ΔΣ του Η’ Συλλόγου συναντήθηκε στις 7/9 με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου, ο οποίος έριξε όλη την ευθύνη στην έλλειψη προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας και στην ελλιπή χρηματοδότηση του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή του 24ου ΔΣ Ευόσμου (στεγάζεται σε αίθουσες του Κλειστού Γυμναστηρίου Ευόσμου) και του 25ου ΔΣ Ευόσμου (στεγάζεται σε προκάτ κατασκευές σε χώρο που προοριζόταν για στέγαση Νηπιαγωγείου) παραπέμπονται στο μέλλον και σε χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά προγράμματα (πχ Φιλόδημος). Προκάτ κατασκευές παραμένουν σε πολλά συγκροτήματα, κάποιες εκ των οποίων και επικίνδυνες για την ασφάλεια των μαθητών (συγκρότημα 1ου και 14ου ΔΣ Ευόσμου, συγκρότημα 2ου και 18ου ΔΣ Ευόσμου, 6ου Ευόσμου, συγκρότημα 9ου, 12ου ΔΣ και Ειδικού Σχολείου Εύοσμου, 16ου ΔΣ Ευόσμου, παράρτημα 22ου ΔΣ Ευόσμου). Επίσης, πάρθηκε η απόφαση μεταφοράς με λεωφορεία μαθητών του 25ου ΔΣ Ευόσμου, που πλεονάζουν, σε άλλα Σχολεία. Ακόμη, πολλά Νηπιαγωγεία του Δήμου στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και μερικά από αυτά παραμένουν σε διπλοβάρδια.

Συνάδελφοι,

Μετά από μια τέτοια τραγική, για τις λαϊκές οικογένειες, χρονιά, που έδειξε ότι με τις πλημμύρες πνιγόμαστε και με τις φωτιές καιγόμαστε, μια χρονιά που απέδειξε ότι καμία μέριμνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν έχει ληφθεί από το αστικό κράτος, από τη στιγμή που η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας αποτελούν κόστος για τις κυβερνήσεις, κανείς εκπαιδευτικός και γονιός δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση όχι μόνο θα αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας, αλλά θα δώσουμε τη μάχη ώστε μέσα από τα σωματεία μας και τους Συλλόγους Γονέων να πιέσουμε ώστε να ληφθούν άμεσα στεγαστικά μέτρα, συντήρησης και επισκευής, καθώς η ασφάλεια των σχολείων μας αφορά πρώτα απ΄όλους τους ίδιους τους

μαθητές και τα παιδιά μας.

Απαιτούμε:

 1. Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες. 
 2. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευές. 
 3. Να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι στατικότητας και αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

4.Να εκπονηθεί παντού σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. 

 1. Να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται από κυβέρνηση δήμους περιφέρεια ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση όλων των απαραίτητων σχολείων που απαιτούνται. 

 

Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ν. Θεσσαλονίκης να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες διεκδίκησης για το ζήτημα των υποδομών. Να συνεδριάζουν έκτακτα, να καταγράψουν τα προβλήματα ανά σύλλογο, να πραγματοποιήσουν συσκέψεις με τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων και την ομοσπονδία. Να διοργανώσουν κινητοποιήσεις τους Δήμους και το Υπουργείο.

 

Η κατάσταση δεν πάει άλλο!!!!

 

Οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης:

Βαρελάς Σωτήρης(Σύλλογος Υπαίθρου)

Γκακούδη Σοφία(Δ’ Σύλλογος)

Μουστάκα Μαρία(ΣΤ’ Σύλλογος)

Σαλονικιός Δημήτρης(Η’ Σύλλογος)

 

Loading...
 • Δια Βίου Επιλογή

  Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

  europalso

  europalso