FREE MOBILITY: Οι μαθητές στη μάχη για "πράσινη" μετακίνηση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/01/2016 - 22:54 | Author: Newsroom Ipaidia

Η αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στις πόλεις και, κυρίως, η συμπεριφορά μετακίνησης των πολιτών για ανεμπόδιστη και φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση στις πόλεις, είναι η μάχη που δίνουν για 13η χρονιά οι μαθητές των ελληνικών σχολείων, με την αρωγή της οργάνωσης ECOCITY.

Σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρουσιάστηκαν η νέα περίοδος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φετινών εκστρατειών, που θα πραγματοποιηθούν σε 35 πόλεις της χώρας, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πρώτη περίοδο της εκστρατείας FREE MOBILITY και της δράσης «Άφωνοι μπροστά στο πρόβλημα».

Το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσει και φέτος στις ελληνικές πόλεις, με τις ομάδες των μαθητών να εξετάζουν τα προβλήματα και να καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Το μέλους του ΔΣ του ECOCITY, Μιχάλης Πετράκης, μίλησε για τον ρόλο του ECOCITY και της συστράτευσης των επιστημονικών και κοινωνικών Φορέων για την υλοποίηση της εκστρατείας και τόνισε τις δυσκολίες που πηγάζουν από την έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και την ανυπαρξία ελέγχου στη παραβατικότητα, αναφέροντας ως μόνη ελπίδα την ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, που θα λειτουργήσει ως μοχλός αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι κύριος στόχος του ECOCITY.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της εκστρατείας, καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός, μίλησε για τον ρόλο της ενεργοποίησης των νέων στη «θεραπεία των άρρωστων» πόλεων της χώρας και την επίδραση στην αναμόρφωσή τους. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καλλιεργούνται με βάση τις προτάσεις των νέων, οι παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, Μαριέττα Γιαννάκου, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε όλους τους δημόσιους χώρους και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις ελληνικές πόλεις και τη μεγάλη διαφορά από τις ευρωπαϊκές, κάτι που εκφράζει και το επίπεδο του τοπικού πολιτισμού.

Ο συντονιστής της εκστρατείας, Θάνος Ζαφειρόπουλος, έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών, τη συνδιοργάνωση με επιλεγμένους δήμους και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Υπογράμμισε, δε, τόνισε το ξάφνιασμα της επιτροπής από την ιδιαίτερη επιτυχία που έχει το πρόγραμμα FREE MOBILITY στην ανάδειξη καθημερινών προβλημάτων και τη αλλαγή στάσης που παρατηρήθηκε στις τοπικές κοινωνίες, με προσανατολισμό στην υποχρέωση σεβασμού της ανάγκης των συνανθρώπων μας να κυκλοφορούν παντού ανεμπόδιστα.

Στις εκδηλώσεις της εκστρατείας οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες, που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.).

Όπως έγινε γνωστό, η τελετή της απονομής των βραβείων, φέτος, θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 16 Απριλίου και η αποστολή με τη νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τις Βρυξέλλες.

Η εκστρατεία ECOMOBILITY 2015-16 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY, υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Υποδομών.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso