Μετά από την αδιαφορία Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας για τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με την ασφάλεια στα , οδηγηθήκαμε σε ένα ακόμα κλείσιμο των σχολικών μονάδων στο όνομα «της προστασίας της δημόσιας υγείας»! Λες και το κλείσιμο των σχολείων, αν δεν συνοδευτεί και από άλλα ουσιαστικά μέτρα είναι από μόνο του αρκετό για τον περιορισμό της πανδημίας, αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη.

Σε αυτό το νέο κλείσιμο των σχολείων μας – άγνωστο για πόσον καιρό – ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα που εντείνονται (μορφωτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά…) οι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν να αντιμετωπίσουν την αναλγησία του Υπουργείου και στο ζήτημα των !

Είναι γνωστό ότι για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να πάρει και μία ημέρα από την κανονική του άδεια. Μέσα σε όλες τις ανισότητες, μεταξύ δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, οι αναπληρωτές δικαιούνται κανονική άδεια μέχρι 7 ημέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναπληρωτές να έχουν εξαντλήσει τις διαθέσιμες ημέρες της άδειάς τους ήδη από την προηγούμενη αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, επομένως με το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων δε δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, ακόμα και αν έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας!!!

Επιπλέον, τους βάζουν εμπόδια στο να χρησιμοποιήσουν και οποιαδήποτε άλλη άδεια, π.χ. γονική άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, με το επιχείρημα ότι τα σχολεία είναι κλειστά!

Τελικά πώς θα τα βγάλουν πέρα οι συνάδελφοί μας, τι θα κάνουν με τα μικρά παιδιά τους; Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι αναπληρωτές που εργάζονται στα ειδικά σχολεία, που παραμένουν ανοιχτά, ποιος θα κρατήσει και πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους που φοιτούν στα γενικά σχολεία και μένουν στο σπίτι;

Μετά την «ατομική ευθύνη» που τους φόρτωσαν σωρηδόν, τώρα τους στερούν και νόμιμα δικαιώματά μας, εντείνοντας το χάσμα μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών συναδέλφων. Πρόκειται για ανεπίτρεπτες μεν, συνειδητές δε πολιτικές επιλογές, που οφείλουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να αντιπαλέψουμε!!

·       Διεκδικούμε (ξανά) από το Υπουργείο πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών!!

·       Να γίνουν τώρα οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές που τις έχουν ανάγκη!!!