Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: Νικητής ο Καζούο Ισιγκούρο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔05/10/2017 - 15:30 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Καζούο Ισιγκούρο είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα απομεινάρια μιας μέρας» που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.

Ο Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 επειδή:

«αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».

Αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

Η βράβευσή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας. Αυτό, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν. Και η Σουηδική Ακαδημία το πλήρωσε ακριβά.

Η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 από την Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 14.00 ώρα Ελλάδος.

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: Ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα «A pale view of hills» (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του «An artist of the floating world» (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο.

Το 1989, με το «The remains of the day» (Τα απομεινάρια μιας μέρας) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ’όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες. Πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα. Η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Το επόμενο μυθιστόρημά του «The unconsoled» (Ο απαρηγόρητος), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ.

Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Το μυθιστόρημα «When we were orphans» (Τότε που ήμασταν ορφανοί) κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Loading...
  • europalso   ideascentral