Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/09/2018 - 10:05 | Author: Newsroom Ipaidia

Η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κ. Θάλεια Μπαρλαγιάννη μίλησε για τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και το bullying που πολλές φορές αναγκάζονται να υποστούν από τους “νταήδες” του σχολείου. Επίσης, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες όπως το να μάθουν το αλφαβητάριο του εκφοβισμού, τις μαριονέτες του φόβου και το συμβόλαιο φιλίας.

Συντάκτρια: Ραφαέλα Παπαοικονόμου.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας” έχοντας από τη δημιουργία της ως κύριο ρόλο και στόχο να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα των στρατιωτικών, διοργάνωσε προχθές ημερίδα με τίτλο «Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying). Πώς αντιμετωπίζεται από Γονείς και Εκπαιδευτικούς».

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Π.Ε.Λ. κ. Θωμάς Ντιντιός στον χαιρετισμό του τόνισε πως οι πληροφορίες που θα αντλήσουμε θα μας δώσουν τη δυνατότητα ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας εάν αντιληφθούμε ότι έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρα στον δικό της χαιρετισμό σημείωσε επίσης πως «παρόλο που η Τέχνη ευαισθητοποιεί και περνάει μηνύματα ανθρωποκεντρικά, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει επεισόδια bullying». Και σημείωσε πως σε συνθήκες ανθρωπιστικής κοινωνικής κρίσης το bullying είναι πιο έντονο και στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

Η ψυχολόγος, οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Κατερίνα Τζαβαλιά μέσω της εισήγησής της γνωστοποίησε πως κάθε μέρα χιλιάδες παιδιά και έφηβοι ξυπνάνε με το αίσθημα του φόβου ως προς το σχολείο, γιατί είναι πολύ πιθανό να υποστούν επιθετική συμπεριφορά από τους συμμαθητές τους.

Ακόμη, εξήγησε πως το σοβαρό πρόβλημα ξεκινά όταν ένα παιδί γίνεται σταθερός στόχος κάποιου και έχει παρατηρηθεί πως ο εκφοβισμός αφορά εκατομμύρια μαθητές ανεξάρτητα από τη φυλή, την κοινωνική τάξη ή το φύλο.

Σύμφωνα με την κ. Τζαβαλιά η βία μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική, κοινωνική ή ηλεκτρονική. Ενώ, τόνισε πως εκφοβισμός δεν είναι τα καλοπροαίρετα πειράγματα, ένας καβγάς ή τσακωμός και το έντονο δυναμικό παιχνίδι χωρίς πρόθεση βλάβης.

Η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κ. Θάλεια Μπαρλαγιάννη μίλησε για τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και το bullying που πολλές φορές αναγκάζονται να υποστούν από τους “νταήδες” του σχολείου. Επίσης, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες όπως το να μάθουν το αλφαβητάριο του εκφοβισμού, τις μαριονέτες του φόβου και το συμβόλαιο φιλίας.

Ενώ, έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Τα αυτιστικά παιδιά υψηλής λειτουργικότητας εάν θεωρήσουν πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη μπορούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους εφαρμόζοντας το οφθαλμός αντί οφθαλμόν και συνήθως επιλέγουν σημαντικά και όχι λεκτικά αντίποινα.

Τη σειρά ομιλιών έκλεισε η ειδική παιδαγωγός Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης Gifted Education & Support Emotional Need κ. Δανάη Δεληγιώργη με θέμα τη χαρισματικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό. Σύμφωνα με την κ. Δεληγιώργη όταν τα χαρισματικά παιδιά δέχονται σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με τις σχολικές τους επιδόσεις, τότε τα δυνατά τους σημεία μετατρέπονται σε αδυναμία τους. Και εν τέλει, τα κάνουν να αισθάνονται ανεπαρκή γιατί είναι ικανοί σε κάτι που οι άλλοι δεν είναι από τη φύση τους.

«Συνήθως, πρόσθεσε, όσο περισσότερο μορφώνονται τα χαρισματικά παιδιά, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται στο σχολικό bullying». Σημείωσε ακόμη, πως βιώνουν το κομμάτι της χαρισματικότητας ως “κατάρα” και πολλές φορές αναγκάζονται να αλλάζουν τον εαυτό τους, αναρωτώμενα: «Πώς δεν θα είμαι αυτό που είμαι;». Και ολοκληρώνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι «λόγω της έντονης καχυποψίας με την οποία οπλίζονται, αναπτύσσουν το πρόσωπο “It’s the me behind mask” (είμαι εγώ πίσω από τη μάσκα)».

Όλοι οι ομιλητές στο τέλος των παρεμβάσεών τους προέτρεπαν αφενός τα παιδιά να μιλάνε εάν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό (είτε είναι θύτης, είτε θύμα, ακόμη και παρατηρητής) και αφετέρου τους μεγάλους να ακούνε και να βοηθούνε τα παιδιά.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία τής Λάρισας»

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso