1ο ΚΕΣΥ Αχαΐας: Διαμαρτυρία για τη για τη μη αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/03/2020 - 20:30 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Διαμαρτυρία για τη λειτουργία των Κ.Ε.Σ.Υ. κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19)»

του Συλλόγου του Εκπαιδευτικού προσωπικού 1ου ΚΕΣΥ Αχαϊας

κυρία Υπουργέ,

κυρία Υφυπουργέ,

κυρία Γ. Γραμματέα

κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή

Ο Σύλλογος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Αχαΐας ομόφωνα εκφράζει την αντίθεση και την αγανάκτησή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μη αναστολή λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ, η οποία ερμηνεύει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (16838/2020, ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020) σχετικά με την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας για τους εξής λόγους:

Σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 2 του Ν.3699: Στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης περιλαμβάνονται η διαφοροδιάγνωση, η διάγνωση, η αξιολόγηση και αποτύπωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, η συστηματική παιδαγωγική παρέμβαση με εξειδικευμένα και κατάλληλα προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται από τα κατά τόπους Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 12 του παρόντος νόμου και από τις δημόσιες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες (Ν.3699/2008).
Σύμφωνα με τον Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, άρθρο 1, παρ. 4. Ν. 5614/2018 ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Συνεπώς, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα σχολεία και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

3. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. ΚΥΑ (783/10-3-2020) ο λόγος αναστολής της λειτουργίας των σχολείων συνδέεται με την αποφυγή του συνωστισμού και την μείωση της διασποράς του ιού από και προς τους μαθητές, στους οποίους μάλιστα συστήνεται η παραμονή στο σπίτι. Με βάση προφορικές εντολές, απαιτείται από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, εν μέσω πανδημίας και ιδιαίτερα στην Περιφέρειά μας, όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα ήδη από τις 05/03/2020 και αποφασίστηκαν για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου η λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων.

Επίσης, στην υπηρεσία μας εβδομαδιαίως διενεργείται πλήθος αξιολογήσεων και συνεργασίες μακράς διάρκειας, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική και στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές (εκπαιδευτικοί, οικογένειες, διεπιστημονικές συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε περιορισμένους και πλημμελώς εξαεριζόμενους και καθαριζόμενους χώρους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (του Π.Ο.Υ όπου χαρακτήρισε ως ΠΑΝΔΗΜΙΑ την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο και του ΕΟΔΥ για τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του ιού) και εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τα Κ.Ε.Σ.Υ. επιβάλλεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρούμε ότι κανένας μαθητής ή γονέας/κηδεμόνας ή εκπαιδευτικός δεν πρέπει να προσέρχεται στον χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ., θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ με υπευθυνότητα, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και γραπτές διευκρινήσεις ώστε να διασφαλιστούν, σύμφωνα και με τις γενικότερες οδηγίες για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα Κ.Ε.Σ.Υ.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 25-2-2020 ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» καλύπτει πλήρως τα επιχειρήματά μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των Κ.Ε.Σ.Υ. θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, καθώς μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των γονέων τους, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ζητάμε από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με άμεση αναστολή λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: