: Ανησυχία προκαλεί η επικράτησης του στελέχους της μετάλλαξης Δέλτα στη Βόρεια Ελλάδα η οποία σαρώνει και σε μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κορονοϊός διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους νέους με μέση ηλικία τα 20 έτη, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά σε ανήλικους, από 10 έως 19 ετών.

Επιπλέον, προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις νεότερες ηλικίες και στους εφήβους, σημειώνοντας ότι δεν θα αργήσει να περάσει και στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

Το ζήτημα της διασποράς απασχόλησε και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαπιστώνοντας πως καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της , με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι η εικόνα σε αυτές τις περιοχές θυμίζει την επιθετική έξαρση που είχε παρατηρηθεί πριν από τρεις εβδομάδες στον Νότιο Τομέα των Αθηνών.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούν:

«Όλοι οι ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής -και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τάση επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη Μακεδονία

Η τάση επικράτησης της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα σημειώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα, στις 8 από 13 Περιφερειακές Ενότητες.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε ολόκληρη την Μακεδονία καταγράφονται ποσοστά που ξεπερνούν το 50% ή ακόμα και το 75% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, έναντι της βρετανικής Άλφα μετάλλαξης που διαρκώς υποχωρεί.

Δείτε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ, από το Δίκτυο Επιτήρησης των Μεταλάξεων του SARS-CoV-2. Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται τα ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα και στη δεύτερη στήλη, αυτά της μετάλλαξης Άλφα