Από την «κρησάρα» των αναμένεται να περάσουν στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, τα κοινωνικά και οι προνοιακές παροχές, ζήτημα το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Οι εταίροι ζητούν περικοπές και, σε πρώτη φάση, αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιό τους τα επιδόματα αναπηρίας, τα οικογενειακά επιδόματα, το στεγαστικό – φοιτητικό επίδομα, οι εκπτώσεις που έχουν στη μεταφορά τους οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι και το επίδομα στέγασης. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, θα προσέλθει στις συζήτηση με τη θέση ότι δεν απαιτούνται να γίνουν οριζόντιες περικοπές, παρά μόνο να εξορθολογιστεί ο «προνοιακός χάρτης».

Τα πεδία τριβής, είναι τα εξής:

: Βασική απαίτηση των θεσμών είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα κέντρα πιστοποίησης της αναπηρίας, κάτι που προτείνει και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία -να σημειωθεί- με έκθεσή της είχε προτείνει σαρωτικές αλλαγές, θέτοντας 15 επιδόματα ως υποψήφια προς κατάργηση. Το υπουργείο Εργασίας αντίθετα, επιμένει στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΚΕΠΑ.
Οικογενειακά επιδόματα: Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο να περιοριστεί ή ακόμα και να καταργηθεί το επίδομα που χορηγείται σε τρίτεκνες και σε πολύτεκνες οικογένειες με στόχο να εξοικονομηθούν έως 200 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό υπάρχει και στο εάν θα ξεκινήσει η αυξημένη χορήγηση του ενιαίο επιδόματος από το πρώτο παιδί, το 2019 όπως έχει προγραμματιστεί στα αντίμετρα που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Εργασίας.

: Οι δανειστές ζητούν να επανεξεταστούν τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδότηση στέγασης 1.000 για τους φοιτητές – μέλη των οικογενειών τους.

Μεταφορά ανάπηρων – πολύτεκνων: Άλλο ένα πεδίο παροχών που οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων. Σήμερα οι ανάπηροι δεν καταβάλλουν αντίτιμο για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι πολύτεκνοι καταβάλλουν το μισό από το εισιτήριο που τους αναλογεί.

Επίδομα στέγασης: Υπολογίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχονται στους 600.000 οι δικαιούχοι για το 2019. Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ, επιδιώκουν να θέσουν τις παραμέτρους για την καταβολή του, έτσι ώστε να χορηγείται σε όσους πραγματικά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.