Το καθένα είναι αρκετά σοβαρό από μόνο του. Και τα δύο μαζί όμως απειλούν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων, ακόμη και θάνατο, προειδοποιούν ειδικοί.
Ο συνδυασμός κατάθλιψης και στρες δεν είναι απλώς η «τέλεια καταιγίδα», είναι ένα συνδυασμός που μπορεί να σκοτώσει, επισημαίνουν σε νέα μελέτη Αμερικανοί ερευνητές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω πάσχει από κατάθλιψη, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έναν στους τρείς που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανική Καρδιολογικής Ένωσης. Και το στρες κάνει ακόμη πιο δυσβάστακτο για την καρδιά το βάρος που της δημιουργούν προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη στο «κόκκινο», οι ταχυκαρδίες, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

Η αύξηση του κινδύνου που συνοδεύει τα υψηλά επίπεδα στρες και τα έντονα συμπτώματα κατάθλιψης είναι αδιαμφισβήτητη, όπως καταδεικνύουν τα δημογραφικά στοιχεία, η χρήση φαρμάκων και οι ανθυγιεινές συμπεριφορές, τονίζει η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ. Καρμέλα Αλκάνταρα, ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην Νέα Υόρκη. Είναι ενδεικτικό ότι από τους σχεδόν 4.500 καρδιοπαθείς ηλικίας 45 ετών και άνω που συμμετείχαν στην έρευνα, αυτοί που αντιμετώπιζαν έντονο στρες και καταθλιπτικά συμπτώματα ταυτόχρονα, είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες βραχυπρόθεσμου θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας χαμηλού στρες/ελαφρών καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Όπως επισημαίνεται, η άσκηση, η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος και της αύξησης βάρους μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης, περιορίζοντας συνάμα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.