: Αρνητικές προβλέψεις για την προστασία των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον έκανε ο επικεφαλής της .

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

Ο Στεφάν Μπανσέλ, ανέφερε ότι τα υπάρχοντα θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της «Όμικρον» σε σχέση με άλλες .

Όπως είπε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταφέρουν να παράξουν σε μεγάλη κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά στοχευμένα για την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο επικεφαλής της Moderna δήλωσε στους Financial Times ότι o υψηλός αριθμός των της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα και ταχεία εξάπλωσή της συγκεκριμένης παραλλαγής στη Νότια Αφρική ότι η υπάρχουσα «σοδειά» εμβολίων θα πρέπει να τροποποιηθεί το 2022.

«Δεν υπάρχει συζήτηση ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι του ίδιου μεγέθους με αυτή που είχαμε για τη μετάλλαξη Δέλτα. Απλά δεν ξέρω πόσο πολύ λιγότερη είναι γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει μου λένε «δεν θα είναι καλό αυτό» πρόσθεσε ο Μπανσέλ στους FT.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί οι 32 από τις 50 μεταλλάξεις της «Όμικρον» βρίσκονται στην πρωτεΐνη-ακίδα στην οποία επικεντρώνονται τα υπάρχοντα εμβόλια για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να παλέψει τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον Μπανσέλ οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούσαν ότι μια τέτοια παραλλαγή του κορονοϊού όπως η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα εμφανιζόταν μετά από ένα ή δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Moderna τον Αύγουστο είχε ανακοινώσει πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις «διατηρούν αντισώματα για έξι μήνες κατά του κορονοϊού συμπεριλαμβανομένων και μεταλλάξεων όπως η Δέλτα».

Ο επικεφαλής της Moderna πρόσθεσε, επίσης, ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα ένα ειδικά σχεδιασμένο για τη μετάλλαξη Όμικρον και πρότεινε μέχρι τότε να δοθούν περισσότερες τρίτες – ενισχυτικές – δόσεις στους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η Moderna και η Pfizer δεν μπορούν να παράξουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα» κατέληξε ο Μπανσέλ ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράξει συνολικά 2-3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022 προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν επικίνδυνο να πέσει το βάρος όλης της αλυσίδας παραγωγής της εταιρείας στην δημιουργία ενός εμβολίου ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον σε μια περίοδο που και άλλες μεταλλάξεις εξακολουθούν να κυκλοφορούν.