Κορωνοϊός – Τσακρής: «Παράταση της καραντίνας και ίσως πιο αυστηρά μέτρα»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/11/2020 - 12:18 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

: «Είναι δύσκολο να γυρίσει το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

«Παράταση της και ίσως πιο αυστηρά μέτρα»

Βέβαιος ότι θα παρθούν περισσότερα μέτρα το επόμενο διάστημα αλλά και επέκταση του εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Τσακρης, καθηγητής Μικροβιολογίας διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να γυρίσει το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η εκθετική αύξηση, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων. Παρότι διαπίστωσε μία μικρή επιβράδυνση αυτής της αύξησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν σκληρότερα , που να θυμίζουν περισσότερο στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, αν και δεν συμπεριέλαβε σε αυτά το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη συμβολή στην εξάπλωση της πανδημίας. "Θα δούμε στο τέλος των τριών εβδομάδων κάποια πρώτα δείγματα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα και παράταση των υπαρχόντων", ξεκαθάρισε.

Κατά τον κ. Τσακρή η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στις κλιματολογικές μεταβολές των τελευταίων εβδομάδων, τονίζοντας ότι αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην πανδημία τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρούνται ήδη χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι κάτι που δεν συνειδητοποίησε όλη η Ευρώπη ότι οι μικρές μεταβολής της θερμοκρασίας θα επηρέαζαν δυναμικά την εξέλιξη της επιδημίας, διότι είχαμε ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο από το καλοκαίρι και αμέσως αυτές οι μεταβολές επέδρασαν.

Αντιθέτως δεν συνέδεσε το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού με τις όποιες μεταλλάξεις του. Όπως είπε πρόκειται για μία μετάλλαξη, η οποία αύξησε τη μεταδατικότητά του, η οποία όμως παρατηρήθηκε από το πρώτο κύμα και όχι τώρα. "Είναι ήδη πιο μεταδοτικός από τον περασμένο Φεβρουάριο" σημείωσε.

Αναφερόμενος δε στις περιπτώσεις με τα ζωάκια βιζόν στη Δανία, σημείωσε ότι αυτό δείχνει πως ο ιός είναι ευπροσάρμοστος σε όλα τα θηλαστικά, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μας παρατηρούνται τα εκτροφεία τέτοια φαινόμενα, ακόμη όμως δεν έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό.

Πώς ο κορονοϊός διαταράσσει την καταπολέμηση της ιλαράς • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: