: Την ανακοίνωση των περιμένουν χιλιάδες υποψήφιοι μετά την ολοκλήρωση των και την ανάρτηση των βαθμολογιών.

Τα «αποκαλυπτήρια» της

Στις εξετάσεις φέτος υπήρχαν μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, μια εικόνα παρόμοια με το 2020. Ο μαθηματικός-σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης αναλύει στο iefimerida, τους βαθμολογικούς «κόφτες», δηλαδή τις ελάχιστες βαθμολογίες.

«Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους βαθμούς των υποψηφίων και τα στατιστικά των Δεν ανακοίνωσε, μέχρι τώρα, την των τμημάτων. Για να ανακοινωθούν οι ΕΒΕ όλων των τμημάτων χρειάζονται και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη», εξηγεί.

Ο έμπειρος αναλυτής «χτένισε» τους μέσους όρους όλων των μαθημάτων κάθε πεδίου και υπολόγισε με αυτόν τον τρόπο τον μέσο όρο κάθε πεδίου. «Αυτός ο μέσος όρος πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή, που έχουν ορίσει τα τμήματα, που έχει εύρος από 0,8 έως 1,2, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Έτσι ο ελάχιστος μέσος όρος που πρέπει να έχει ο υποψήφιος στα 4 μαθήματα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας, για να μπορεί να δηλώσει έστω και λίγες σχολές, είναι το 8,3», προσθέτει.

Τι σημαίνει αυτό; «Οσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο μικρότερο του 8,3 δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν καμία σχολή στο τους. Όσοι είναι σ’ αυτό το όριο θα μπορούν να δηλώσουν μόνο τις σχολές που είναι κοινές με το 4ο Πεδίο, που έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο και, συνεπώς, τη χαμηλότερη Όσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο πάνω από 14,54 δεν επηρεάζονται καθόλου από την ΕΒΕ και δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να διαβάζουν παρακάτω. Όσοι υποψήφιοι βρίσκονται μεταξύ του 8,3 και του 14,54 θα μπορούν να δηλώσουν κάποιες σχολές, αλλά όχι όλες. Βέβαια, σχολές όπως οι ιατρικές που απαιτούν 14,54 για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, σ’ αυτές πρέπει να έχει πολύ περισσότερα μόρια», επισημαίνει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Η για 411 τμήματα

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «η απλά μας δίνει το δικαίωμα να δηλώσουμε ένα τμήμα ή όχι. Δεν εξασφαλίζει την εισαγωγή μας σε αυτό. Την εισαγωγή μάς την εξασφαλίζουν τα μόρια που συγκεντρώνουμε, στα οποία έχουμε και τους συντελεστές βαρύτητας».

Δηλαδή, προσθέτει καταλήγοντας, «μεταξύ όσων έχουν δηλώσει τη σχολή στο τους δελτίο, άρα ξεπερνούν την ΕΒΕ, θα εισαχθούν αυτοί που έχουν τα περισσότερα μόρια, μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις της σχολής. Αν όσοι έχουν δηλώσει τη σχολή στο τους είναι λιγότεροι από τις θέσεις, τότε θα εισαχθούν όλοι και θα μείνουν και κενές θέσεις. Αυτό αναμένουμε να συμβεί σε κάποιες σχολές της περιφέρειας».

Ολόκληρος ο πίνακας