: Αύξηση της θα προβλέπει μεταξύ άλλων το εργασιακό νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο πρόκειται να δοθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Γονική : Τι αλλάζει

Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.

Σήμερα, η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα.

Στον δημόσιο τομέα είναι 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό.

για την ανατροφή παιδιού 6 μηνών δίνει και στους δύο γονείς σχετική ρύθμιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά τις αλλαγές .

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού του διάρκειας 6 μηνών την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής του.

Οι 2 πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών.

Παράλληλα την νέα γονική άδεια την :

– γονέας μόνος, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου, δικαιούται την άδεια αυτή στο διπλάσιο.
– γονείς διδύμων, τριδύμων κ.ο.κ. δικαιούνται την άδεια αυτή για κάθε παιδί ξεχωριστά.
– γονέας που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 8 ετών μπορεί να λαμβάνει την άδεια αυτή με την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.
– σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

Για τους δύο πρώτους μήνες της άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στον κάθε γονέα μηνιαίως ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε γονείς μόνους λόγω θανάτου του άλλου γονέα, ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου, εφαρμόζεται για 4 μήνες η καταβολή από τον ΟΑΕΔ.

Σε γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ, οι διατάξεις εφαρμόζονται ξεχωριστά για κάθε παιδί.

Να σημειωθεί ότι από την καταβολή του εξαιρούνται οι εργαζόμενες που έχουν λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 43 του νόμου αυτού για έξι μήνες.
Ο χρόνος του τμήματος της άδειας που καταβάλλεται από τον λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους σύνταξης και ασφάλισης του οικείου ασφαλιστικού φορέα, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.δικαιώματος, όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

Η γονική άδεια δεν καταργεί και δεν επηρεάζει τη χορήγηση άλλων δικαιωμάτων που αφορούν στη διευκόλυνση των γονέων για την ανατροφή του παιδιού, για τον θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού ή για λόγους που συνδέονται με την οικογένεια.

Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr