Πίνακας περιεχομένων

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη, η αβεβαιότητα και οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν νέες προκλήσεις για την κοινωνία, η ανάγκη εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης τέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Βασικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι το σχολείο δεν μπορεί να παραμένει αμετάβλητο αλλά οφείλει να προσαρμόζεται, εξοπλίζοντας τους μαθητές με δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.

Η τεχνολογία ως εργαλείο ενίσχυσης της συμμετοχής και της γνώσης

Σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή της, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη περιέγραψε τη στρατηγική του υπουργείου για τον μετασχηματισμό του σχολείου σε έναν ζωντανό χώρο μάθησης. Τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός είναι η κινητήρια δύναμη των αλλαγών, με όραμα και σχέδιο, και υπογράμμισε πως η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο και όχι αυτοσκοπό, ενισχύοντας τις ευκαιρίες πρόσβασης και τη δυναμική της γνώσης.

Η ίδια αναφέρθηκε στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με διαδραστικούς πίνακες, τάμπλετ και σετ ρομποτικής, καθώς και στις 36.264 αίθουσες που έχουν ήδη αναβαθμιστεί. Σημείωσε ότι το ψηφιακό σχολείο υποστηρίζει σήμερα πάνω από 1,3 εκατομμύρια μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς μέσα από 56 διαθέσιμες υπηρεσίες.

Νέες δυνατότητες για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Έμφαση δόθηκε και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών: πάνω από 50.000 έχουν ήδη συμμετάσχει σε προγράμματα, ενώ μόνο το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2025 εκπαιδεύτηκαν 7.000. Το νέο κύμα επιμόρφωσης για 15.000 εκπαιδευτικούς αφορά την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τα προγράμματα σπουδών.

Η υφυπουργός ανέδειξε και τη συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Ήδη 1.500 εκπαιδευτικοί έχουν ολοκληρώσει το πρώτο πανεπιστημιακό πρόγραμμα AI, με στόχο να φτάσουν τους 2.000 μέχρι το 2026. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος φτάνει τα 73 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δείτε 

Το ψηφιακό φροντιστήριο και η στήριξη των υποψηφίων

Η Ζαχαράκη παρουσίασε επίσης την καινοτομία του ψηφιακού φροντιστηρίου που ξεκίνησε το 2024. Περίπου 50.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν ήδη πρόσβαση σε δωρεάν μαθήματα, με πάνω από 3.500 διαδικτυακές συνεδρίες, οι οποίες διατίθενται και στη νοηματική γλώσσα. Επιπλέον, εξοπλίζονται τα σχολεία με νέα εργαστήρια πληροφορικής και λογισμικά, μέσω επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η υφυπουργός έκανε αναφορά σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την τεχνική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το εθνικό απολυτήριο, ενώ σημείωσε ότι 27 σχολεία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».

Ψηφιακό σχολείο και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το τοπίο στη δημόσια εκπαίδευση - Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Επένδυση στον άνθρωπο και στην ανώτατη εκπαίδευση

Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου ανέδειξε την ανάγκη η παιδεία να στηρίζεται σε αρχές όπως η καινοτομία, η παραγωγικότητα και η αξιοκρατία. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε υλικές υποδομές αλλά επενδύει στον φοιτητή και στο μέλλον της χώρας. Μιλώντας για το νέο νομοσχέδιο εξορθολογισμού των φοιτητικών καταλόγων, έκανε λόγο για ισορροπημένες προτάσεις με σεβασμό στους φοιτητές που προσπαθούν.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της δημόσιας περιουσίας των πανεπιστημίων, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας που έχουν ληφθεί για τη διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και τη διεθνή κοινότητα.

Ενίσχυση της ποιότητας με τον νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για τις προβλέψεις του νόμου 5094/2024, με τον οποίο θεσπίζονται μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια υπό αυστηρούς όρους. Υποστήριξε ότι δεν απειλούν το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά, ενισχύοντας την ποιότητα, τη διεθνή παρουσία και τις ευκαιρίες συνεργασίας.

Επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία για την αύξηση της χρηματοδότησης: από 664 εκατ. ευρώ το 2019 στα 989 εκατ. ευρώ το 2025 για τα ΑΕΙ, ενώ έργα ύψους 367 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη συνολικού σχεδίου και χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις αποσπασματικές, χωρίς συνέχεια. Μίλησε για νομοθετικές πρωτοβουλίες που είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε αναιρέθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πολιτική υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών και στα κτιριακά προβλήματα. Έκανε λόγο για ανάγκη σεβασμού στους φοιτητές, ενώ αναφέρθηκε και σε ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητών κατά του νέου νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης