: Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας αποκάλυψε ότι σήμερα θα συζητήσει η επιτροπή για το :

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τα τελευταία ΝΕΑ στο

«Τα είναι πολύ πιο ασφαλή. Το σήμερα», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, και τονίζοντας ότι αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Απρόβλεπτη η πανδημία

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε.»

«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο κ. Σύψας.

Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας με την Νίκης Κεραμέως για το .

Στο μεταξύ τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται διχασμένα ως προς τον χρόνο κατά τον οποίο οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στις 8 Ιανουαρίου εφόσον συνεχιστεί η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών. Εάν όμως η εικόνα αυτή ανατραπεί, τότε είναι πολύ πιθανό οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά και ο χρόνος της επιστροφής τους να μετατεθεί για τα μέσα Ιανουαρίου.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως να στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα , και δη με τα . Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, διαφωνεί με την άποψη οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

O λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως “οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Το , σύμφωνα με πληροφορίες,  προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα.