: Επιφυλακτικοί παραμένουν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά την . Μπορεί ως πιθανότερη ημερομηνία να έχουν δώσει την 7η Ιανουαρίου, ωστόσο τα σενάρια ακόμα συνεχίζονται.

: Τα σενάρια

Οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι καταγράφεται μια μείωση στα νέα κρούσματα , όμως επισημαίνουν ότι η εικόνα στα νοσοκομεία παραμένει ανησυχητική, καθώς οι εισαγωγές είναι περισσότερες σήμερα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, και εστιάζοντας στις «κόκκινες» ζώνες, κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν νέα, αυξημένα μέτρα για την περίοδο των εορτών. Μέσα σε όλο αυτό το ιδιαίτερο «τοπίο», η επιτροπή των ειδικών επιχειρεί να ζυγίσει την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και υποστήριξε ότι «είναι προτεραιότητά μας το». Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, «η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

Λινού για : Εναλλάξ παρουσία μαθητών στις μονάδες

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνονται για τις εκκλησίες, καλώντας άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυρία Λινού υποστήριξε ότι «έχουμε πλέον 19-20 μέρες μπροστά μας (σ.σ.: για το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων) και το πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα αποτραπεί ο συνωστισμός». Η καθηγήτρια είπε ότι είναι «υπέρ να ανοίξουν τα σχολεία, είναι σημαντικό για γονείς και παιδιά» και στη συνέχεια μίλησε για το μοντέλο της Βοστώνης.

Όπως εξήγησε, με αυτή τη μέθοδο «τα μισά παιδιά πάνε στο σχολείο και τα άλλα κάνουν μαθήματα και εναλλάσσονται». Δηλαδή, κάθε μαθητής πηγαίνει στο σχολείο δυο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα και, ομοίως, δύο ή τρεις ημέρες κάνει μαθήματα από το σπίτι. «Επιπλέον, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον υπαίθριο χώρο, να περνάνε πιο πολλές ώρες έξω, με ένα φούτερ και αντιανεμικό, για να αερίζονται οι τάξεις και να μειώνεται η διασπορά», σημείωσε η Αθηνά Λινού.

Τα σενάρια για επιστροφή στα σχολεία σε δύο «κύματα»

Προ ημερών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας πρότεινε ένα εναλλακτικό τρόπο για το . Οπως εξήγησε, υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον τα Δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού τις προσεχείς ημέρες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εξαρτάται απ’ ότι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» είχε πει καταλήγοντας.