: Μετά την ανακοίνωση των στατιστικών, είναι λίγο πιο ξεκάθαρη η εικόνα για τις . Ποιές σχολές θα έχουν άνοδο φέτος και ποιές πτώσεις.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

Φέτος οι μαθητές είχαν καλύτερες επιδόσεις μαθήματα όπως η Νεοελληνική γλώσσα και η Χημεία. Τουλάχιστον 15.000 με 20.000 υποψήφιοι δεν θα μπορέσουν να συντάξουν το πρώτο καθώς δεν θα «πιάσουν» το «κατώφλι» του άνω του 8.

Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους του 1ου πεδίου των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Ωστόσο σημειώθηκαν και υψηλές βαθμολογίες σε αυτό το πεδίο κάνοντας του καθηγητές να εκτιμούν ότι οι περιζήτητες σχολές, όπως οι Νομική, θα έχουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι και η πορεία των θα κατευθύνεται, πέρα από την συμπλήρωση των και από το πόσες θέσει «κόπηκαν» από τα κεντρικά Πανεπιστήμια και δόθηκαν στα Περιφερειακά.

Στον αντίποδα οι επιδόσεις των Μαθηματικών είναι καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Οι στις περιζήτητες σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων αναμένεται να έχουν ανοδική τάση με αυξομειώσεις ανάλογα με την ζήτηση. Δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8000 μόρια.

Όπως λέει στο Πρώτο Θέμα, o πρόεδρος της ΟΕΦΕ καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης ανά πεδίο οι τάσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Στο 1ο πεδίο αναμένονται αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής, ανάλογα με τη σχολή 50 έως και 100 μορίων, και σταθεροποιητικές τάσεις.

Στο 2ο πεδίο κυριαρχούν ανοδικές τάσεις 300 με 400 κυρίως στις Πολυτεχνικές σχολές

Στο 3ο πεδίο αναμένονται ισχυρές ανοδικές τάσεις με το «κατώφλι» της Ιατρικής να κυμαίνεται στα 18000 μόρια και την Ιατρική Αθηνών να αγγίζει τα 19000 μόρια.

Στο 4ο πεδίο αναμένεται έντονη άνοδος 500 με 600 μόρια λόγω καλών βαθμολογιών

Ανάλυση στατιστικών βαθμολογιών

Σε ότι αφορά στην, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο επίδοσης κάτω του 8,89 δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια

Σε ότι αφορά στο 2ο επιστημονικό πεδίο οι επιδόσεις που επιτρέπουν τη συμπλήρωση του πρώτου μηχανογραφικού αναμένεται να κυμαίνονται στο 9,40

Στο 3ο

η μέση επίδοση κυμαίνεται στο 9,61

Για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού ο μέσος όρος των τεσσάρων μαθημάτων κυμαίνεται στο 8,82

Ακόμα και 1000 μόρια άνοδος στη σχολή Αστυφυλάκων

, Αστυφυλάκων και γενικότερα στρατιωτικές σχολές αναμένεται να έχουν εκτόξευση των βάσεων. Εκτός από την υψηλή ζήτηση που έχουν κάθε χρόνο αυτές που οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας , η ανακατακανομή των θέσεων που οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις σε λιγότερες θέσεις, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων ακόμα και 1000 μορίων για τις σχολές αστυφυλάκων.

Επιδόσεις μαθημάτων

Χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται και άλλα μαθήματα όπως τα Αρχαία Ελληνικά. Ανοδος θα υπάρξει στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας. Καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στην Πληροφορική και στην Οικονομία του 4ου επιστημονικού πεδίου , των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής στο οποίο θα υπάρχουν αυξομειώσεις στα «ρετιρέ» στις περιζήτητες δηλαδή σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πειραιά . Συσσώρευση βαθμολογιών εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις μεσαίες σχολές αυτού του πεδίου γύρω στο 14 και άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές, λόγω της

Οι

Στο μάθημα της Έκθεσης το 20,37%των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση ενώ μεγάλα ποσοστά των υποψηφίων και εφέτος κινήθηκαν σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η γενική τάση που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις. Στα Αρχαία Ελληνικά το 45,26%% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση ενώ άριστη βαθμολογία δηλαδή από 18 έως 20 έγραψε περίπου το 4%. (3,83%). Σε ότι αφορά στην ιστορία , παρά το γεγονός ότι κρίθηκε εύκολη περίπου οι μισοί ποσοστό 51,19% έγραψε κάτω από τη βάση. Το άριστα συγκέντρωσε ποσοστό το 13,65 και στην κοινωνιολογία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 22% ( 22,15%).

Στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αναμένεται ανοδική τάση κυρίως στις περιζήτητες σχολές . Στα μαθηματικά, τα οποία δεν έκρυβαν δυσκολίες το ποσοστό κάτω από τη βάση είναι στο 31,8% και αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι τα άριστα που φτάνουν στο 19,01% . Στη φυσική ποσοστό 44 % έγραψε κάτω από τη βάση.

Στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος των κυρίως στις κεντρικές σχολές. Στο μάθημα της Φυσικής το 47,43% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και το 18,39% πήρε βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, το 38,66% κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι έφθασαν το ποσοστό του 15,38% σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι.

Στο 4ο πεδίο Επιστημών οικονομίας και Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι βάσεις ανοδικές τάσεις καθώς στα Μαθηματικά, την Οικονομία και την Πληροφορική οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι. Στα Μαθηματικά το 72,76% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στην Πληροφορική , κάτω του 10 έγραψε το 41,69% των υποψηφίων και το 22 % από 18 έως και 20.

Μόλις οι υποψήφιοι πάρουν στα χέρια τους την θα κληθούν να συμπληρώσουν το τους δελτίο.

Κενές θέσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μείνουν 15.000 με 20.000 κενές θέσεις λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενας αριθμός περί τα 8000 άτομα θα στραφεί προς τα στα οποία εφέτος οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση, μέσω της κατάθεσης δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου. Η θέσπιση της που καθορίζεται με ευθύνη των Πανεπιστημίων είναι μέτρο το οποίο μπορεί να στερήσει την είσοδο στις σχολές υποψηφίων με βαθμούς 2, 3 και 4 ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει το επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών στις οποίες ούτως ή άλλως οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, καθώς η πλειονότητα ακόμα και όταν κατάφερνε να αποκτήσει την φοιτητική ιδιότητα δεν αποφοιτούσε τελικά.