: Σήμερα στις 11.00 αναμένονται ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, τις , την και τις .

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα

Θα ανακοινωθεί ότι τα αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Μαΐου και μόνο κάποια μεγάλη ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να την αλλάξει.

Όσον αφορά στην παράταση του σχολικού έτους φαίνεται ότι θα ορισθεί στις:

11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια
25 Ιουνίου για Δημοτικά σχολεία

, προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα του Ιουνίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 14η ή την 15η Ιουνίου, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ. Όσον αφορά στις φέτος, όπως όλα δείχνουν δεν θα διεξαχθούν, λύση η οποία επιλέχτηκε και πέρσι, προκειμένου οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο με περισσότερα δια ζώσης μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί ούτε και φέτος το σύστημα της επιλογής θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί για φέτος για τους μαθητές της Α΄ λυκείου.

Το «αγκάθι» των

Και ενώ για όλα τα προηγούμενα ζητήματα οι αποφάσεις πάρθηκαν σχετικά εύκολα παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στις πανελλαδικές, όπως η κατανομή των εισακτέων στα πανεπιστήμια, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων και πάνω απ΄ όλα η εφαρμογή η όχι της στις φετινές εξετάσεις. Φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των εισακτέων με τροπολογία, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15 Μαΐου (σ.σ. αντί 15 Απριλίου όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων.

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων και η κατανομή τους σε κάθε τμήμα είναι μια εξαιρετικά σημαντική πληροφορία για τους υποψήφιους, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος κάποια τμήματα μπορεί και να «εξαφανιστούν» από τον χάρτη των λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή. Κατά τα λοιπά προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε σημαντικό βαθμό φέτος, το πιθανότερο είναι ότι θα πριμοδοτηθούν με περισσότερες θέσεις τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, επιλογή που έχει προκριθεί και κατά το παρελθόν.

Για φέτος πάντως και όσον αφορά στις πανελλαδικές αυτό που πραγματικά «καίει» τους υποψήφιους και κυρίως αυτούς των χαμηλών επιδόσεων είναι η εφαρμογή η όχι της ΕΒΕ (Βάση εισαγωγής). Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, και κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος καθώς τα παιδιά της Γ’ Λυκείου είναι εξαιρετικά πιεσμένα και αγχωμένα και αυτό είναι κάτι που θα τα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Παρ΄ όλα αυτά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επικρατεί προβληματισμός για το ζήτημα καθώς τουλάχιστον η κυρία Κεραμέως, δεν θα ήθελε να κάνει και αυτή την υποχώρηση, που όμως είναι αναγκαία και σωστή για τους μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες και πάντως όχι ισότιμες για όλους.