: 9.400 θα είναι οι υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός φέτος, λόγω της καθιέρωσης για πρώτη φορά της .

Σύμφωνα με το Liberal, οι 9.400 που έμειναν φέτος εκτός μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε δημόσιο , επιλογή την οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί.

Το νέο μοντέλο βάζει τέλος στο διαχρονικό πρόβλημα να περνούν σε ΑΕΙ πολύ χαμηλής ζήτησης με βαθμούς 1 και 2 και αποσκοπεί σε αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με καθιέρωση του παράλληλου μηχανογραφικού, μέσω του οποίου οι παραπάνω μπορούν να έχουν την εναλλακτική του δημόσιου ΙΕΚ σε ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας,

σε ΑΕΙ ανά πεδίο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα ως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94
Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27
Αυτές είναι οι κατώτατες βάσεις τμημάτων των οικείων πεδίων, όπως διαμορφώνονται για την ώρα.

Βάσεις 2019: Αυτά είναι τα δημοφιλή τμήματα ΑΕΙ

Στοιχεία επιτυχόντων 2021

Αντίστοιχα, τα αριθμητικά στοιχεία επιτυχόντων (με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό ακόμη ειδικών μαθημάτων και άλλες επεξεργασίες):

2020: Πέρυσι συμμετείχαν στις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

2021: Φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.
Αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, εφόσον είτε υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν είτε επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.

Βάσεις 2021- Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι «παγίδες» και τα σημεία προσοχής

Βάσεις 2021: Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός- Ποιες σχολές θα δουν άνοδο μέχρι και 6.000 μόρια

Βάσεις 2021- Καθηγητές: Σοβαρές ανατροπές από την ΕΒΕ στους μαθητές