: 9.400 θα είναι οι υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός φέτος, λόγω της καθιέρωσης για πρώτη φορά της .

Σύμφωνα με το Liberal, οι 9.400 που έμειναν φέτος εκτός μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε δημόσιο , επιλογή την οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί.

Το νέο μοντέλο βάζει τέλος στο διαχρονικό πρόβλημα να περνούν σε ΑΕΙ πολύ χαμηλής ζήτησης με βαθμούς 1 και 2 και αποσκοπεί σε αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με καθιέρωση του , μέσω του οποίου οι παραπάνω μπορούν να έχουν την εναλλακτική του δημόσιου ΙΕΚ σε ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας,

σε ΑΕΙ ανά πεδίο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα ως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94
Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27
Αυτές είναι οι κατώτατες βάσεις τμημάτων των οικείων πεδίων, όπως διαμορφώνονται για την ώρα.

Βάσεις 2019: Αυτά είναι τα δημοφιλή τμήματα ΑΕΙ

Στοιχεία επιτυχόντων 2021

Αντίστοιχα, τα αριθμητικά στοιχεία επιτυχόντων (με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό ακόμη ειδικών μαθημάτων και άλλες επεξεργασίες):

2020: Πέρυσι συμμετείχαν στις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

2021: Φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.
Αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, εφόσον είτε υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν είτε επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.