: Η διενέργεια ενός εθνικού διαγωνισμού στο πρότυπου της διεθνούς έρευνας του ΟΟΣΑ, , έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από συλλόγους εκπαιδευτικών για μία διαδικασία, η οποία θα είναι υποχρεωτική για τα που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Από ενημερωτικές εκδηλώσεις μέχρι «πύρινες» ανακοινώσεις κατά του νέου θεσμού καταδεικνύουν ότι η έλευση της ελληνικής PISA έχει προκαλέσει αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι τα αποτελέσματά της θα συνδεθούν άμεσα με την αξιολόγηση τους.

Φέτος, 255 σχολεία θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό PISA τον Μάρτιο, ενώ τον Μάιο αναμένεται να διεξαχθεί για πρώτη φορά η ελληνική «εκδοχή» του διαγωνισμού σε περίπου 600 σε όλη τη χώρα.

Τα που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν τον εθνικό διαγωνισμό, με συλλόγους εκπαιδευτικών να βλέπουν πίσω από το νέο θεσμό, ένα ακόμα εργαλείο αξιολόγησης τους.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρόκειται για ένα εργαλείο αποτύπωσης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα θα συλλεχθούν ανώνυμα και το δείγμα των σχολείων θα είναι αντιπροσωπευτικό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας.

Πώς θα διεξαχθεί η Ελληνική PISA

Η επιλογή των σχολείων, έως 600 στον αριθμό, θα γίνει με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανά περιοχή και ανά τύπο σχολικής μονάδας, ώστε να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι οι δύο φορείς που θα αναλάβουν το έργο.

Ήδη το ΙΕΠ εξέδωσε την πρόσκληση για τον ορισμό τεσσάρων εποπτών, οι οποίοι θα συντονίσουν 20 θεματοδότες που θα εμπλουτίσουν την , από την οποία θα αντληθούν τα θέματα προς εξέταση.

Η φιλοσοφία των θεμάτων προσβλέπει στην καταγραφή των γνώσεων αλλά και στη διάγνωση των δεξιοτήτων που έχουν καλλιεργηθεί στους μαθητές μετά την ολοκλήρωση κάθε βαθμίδας και δεν προβλέπεται κάποια ύλη στην οποία θα πρέπει να προετοιμαστούν οι μαθητές.

Τα θέματα θα είναι απόρρητα μέχρι την διενέργεια των εξετάσεων, όμως θα δημοσιευτούν σε ειδική πλατφόρμα του ΙΕΠ ενδεικτικά θέματα, σε περίπτωση που επιθυμούν να τα μελετήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, εντός του Μαΐου, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που θα επιλεγούν, θα εξεταστούν με ερωτήσεις κλειστού τύπου σε δύο γνωστικά αντικείμενα ενώ θα συμπληρώσουν κι ένα ερωτηματολόγιο με κοινωνικό-δημογραφικά στοιχεία. Τα θέματα θα επιλεγούν έπειτα από ηλεκτρονική κλήρωση, θα αποσταλούν στο σχολείο και στη συνέχεια θα διανεμηθούν στους μαθητές.

Οι εξετάσεις θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις σχολικές μονάδες, ενώ αναμένεται ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων.