Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόφαση αναφορικά με το έχει ήδη ξεκινήσει αφού εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με την υπουργό Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δείτε στο τα τελευταία δεδομένα

Στη συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος το , με προτεραιότητα της κυβέρνησης να παραμένει το .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας με την Νίκης Κεραμέως για το .

Στο μεταξύ τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται διχασμένα ως προς τον χρόνο κατά τον οποίο οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στις 8 Ιανουαρίου εφόσον συνεχιστεί η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών. Εάν όμως η εικόνα αυτή ανατραπεί, τότε είναι πολύ πιθανό οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά και ο χρόνος της επιστροφής τους να μετατεθεί για τα μέσα Ιανουαρίου.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως να στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα , και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, διαφωνεί με την άποψη οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

O λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως “οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Το , σύμφωνα με πληροφορίες,  προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα.