: Αύριο, Τετάρτη, 13/1, στις 11.30 π.μ, η  Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στις , θα ενημερώσουν για το και τι θα ισχύσει με την .

: Αύριο παρουσιάζεται το νομοσχέδιο

Κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί από τους  Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων  και Προστασίας του Πολίτη , με αφορμή την επικείμενη θέση σε διαβούλευση του νομοσχεδίου του , με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Η Υπουργός και οι νέοι Υφυπουργοί Παιδείας Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος θα ενημερώσουν και για άλλα θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης λειτουργίας των σχολείων.

: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ύλη

Οι μόνες αλλαγές που διαπιστώνονται στην νέα στις σε σχέση με την περσινή περικοπή της, αφορούν το μάθημα της Ιστορίας και των Μαθηματικών, σύμφωνα με Τα Νέα.

Στην Ιστορία η περικοπή της ύλης είναι η μισή σε σχέση με εκείνη που περικόπηκε πέρυσι λόγω κοροναϊού.

Επίσης στα Μαθηματικά «επιστρέφουν» μερικά κεφαλαία στις πανελλαδικές που πέρυσι είχαν περικοπεί.

Στα αλλά μαθήματα η είναι η ίδια με την προηγούμενη χρονιά.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας στη δημοσιότητα και τις δύο εγκυκλίους με την εξεταστέα ύλη.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τα εξής:

«Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

 

Πανελλήνιες 2021:Οι αλλαγές

Αλλαγές θα υπάρξουν στις και θα επηρεάσουν περίπου 100.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας.

Tο δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2021 αλλά ο στόχος είναι αυτός. Ωστόσο, οι αλλαγές αφορούν στη θεσμοθέτηση από κάθε τμήμα και κατάθεση , σε δύο φάσεις, οι οποίες μαζί με την κατάργηση τμημάτων, θα προκαλέσουν και την μείωση του αριθμού των θέσεων στα ΑΕΙ και χιλιάδες νέους εκτός της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Oι αλλαγές προβλέπουν:

ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Τα παραπάνω, όπως υποστηρίζει η κυρία Κεραμέως «θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, ενώ τα πανεπιστήμια θα έχουν αποφασιστικό ρόλο τα ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών. Αναμένεται μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου».

Η διαδικασία εισαγωγής θα γίνεται σε δύο φάσεις

Φάση Α: συμπλήρωση του με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα).

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Στόχος των αλλαγών αυτών, σύμφωνα με την «θα είναι η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του δελτίου, η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών».