Τις βασικές ως σήμερα δράσεις και το σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στους τομείς κυρίως της και της οικονομίας, μιλώντας παράλληλα για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους τομείς της φορολογίας και των επενδύσεων, παρουσίασε σήμερα αργά το βράδυ σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καρδίτσας η και Θρησκευμάτων , ολοκληρώνοντας την ολοήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε νωρίτερα στην πόλη της Λάρισας.

Η ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μειώνοντας φόρους, στηρίζοντας τις επενδύσεις, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφαλείας. «Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες διακυβέρνησης ψηφίσαμε 32 νομοσχέδια και ένα νέο Σύνταγμα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. , κι όλα αυτά πρόσθεσε, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά… Οι επενδύσεις μία – μία, όπως είπε, ξεμπλοκάρουν προς όφελος των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε ιστορικό το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και με το οποίο δίνεται η δυνατότητα μετά από σχεδόν 45 χρόνια στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην παιδεία, υπογράμμισε την αλλαγή νοοτροπίας που επιδιώκει η νέα ηγεσία, μέσω της αξιολόγησης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της εξωστρέφειας. Η κ. ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, όπως τόνισε, δηλαδή την προσχολική εκπαίδευση, μέχρι και το πανεπιστήμιο και τη δια βίου μάθηση.

Στόχος του , υπογράμμισε είναι η μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία σχολείων και πανεπιστημίων, ο εμπλουτισμός του σχολικού προγράμματος σπουδών, η τόνωση της εξωστρέφειας. Πιο αναλυτικά η Υπουργός Παιδείας, μίλησε για καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο, για ενίσχυση, όπως είπε, των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε .

Έχω υπογράψει, τόνισε η κ. Κεραμέως, τις πρώτες σχετικές αποφάσεις. Έχουμε, συνέχισε η ίδια, υποβάλει αίτημα στον ΑΣΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδική αναφορά η Υπουργός Παιδείας έκανε για την κατάργηση του ασύλου, λέγοντας: «Μέσα σε 29 ημέρες της βίας και της ανομίας και αποκαταστήσαμε την ελευθερία διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμια, τα οποία αλλάζουν πλέον όψη».

Η Υπουργός Παιδείας μίλησε και για αντικειμενικά κριτήρια στην , κάνοντας λόγο για σύνδεση μέρους της κρατικής χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. Ψηφίσαμε νόμο, είπε χαρακτηριστικά ο οποίος προβλέπει απελευθέρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Μιλώντας για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, τόνισε πως αποτέλεσε από την προηγούμενη κυβέρνηση αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων, επισημαίνοντας πως είναι ανεπίτρεπτο, για να τονίσει: «Πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή την οποία και ενισχύουμε, να αξιολογήσει κάθε τμήμα, κάθε σχολή.

Είναι αναγκαία η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι στη βάση μικροπολιτικων συμφερόντων». Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ποιοτικά κριτήρια, και ανάγκη εξωστρέφειας ώστε, όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, να γίνει η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, μιλώντας για τη συνεργασία με 12 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Για να καταλήξει τονίζοντας:«Η χώρα αλλάζει, αλλάζει κατεύθυνση. Είμαστε εδώ να σας αφουγκραστούμε, να σας ακούσουμε, να συνεργαστούμε για να πάμε μπροστά τη χώρα μας, της οποίας αξίζει ένα λαμπρό μέλλον».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ