: Τα δεδομένα του για τη νέα σχολική χρονιά. Τι θα γίνει με το ολοήμερο σχολείο. Τελευταίες ειδήσεις στο

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα δήλωσε στο οτι ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα ,  προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.


Με όλα τα παιδιά στην τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, ενδεχομένως μάσκες και διαφορετικά διαλείμματα, θα ανοίξουν φέτος τα , στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του , εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνες τις ημέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο, που προβλέπει την εκ περιτροπής, προσέλευση των μαθητών στις τάξεις, μέρα παρά μέρα, και την διδασκαλία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση) τις υπόλοιπες ημέρες. Τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης θα ισχύουν ωστόσο και στο δεύτερο αυτό σενάριο.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει στα χέρια της τα δεδομένα με βάση τα οποία η λειτουργία των σχολείων τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξε άψογη, χωρίς να εμφανιστεί δηλαδή το παραμικρό πρόβλημα και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που δίνει την δυνατότητα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, ανεξάρτητα από το εάν καταγράφεται αυτή τη στιγμή μία αύξηση κρουσμάτων στην κοινότητα που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, τα παιδιά απέδειξαν ότι και τα μέτρα προστασίας λαμβάνουν, αλλά και επιβεβαίωσαν ότι η μεταδοτικότητα του ιού ανάμεσά τους, καθώς και από τα παιδιά σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, είναι περιορισμένη, όπως έχει επισημάνει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ένα ακόμα στοιχείο που αξιολογεί το υπουργείο Παιδείας είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μεγάλου κύματος της νόσου τον ερχόμενο χειμώνα, πράγμα που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Κατά συνέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ύλης των μαθημάτων που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας.

«Με βάση τα τωρινά δεδομένα το επικρατέστερο σενάριο είναι το πρώτο» τόνισε η υπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση. «Η απόφαση θα ληφθεί τον Αύγουστο με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα» δηλώνει η κ. Κεραμέως στο «Θέμα», επισημαίνοντας ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν λιγότερο και μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό στους ενήλικες .

Σε ότι αφορά στις παραμέτρους που βάρυναν στην κατάρτιση των δύο προτάσεων ως προς την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, η κ. Κεραμέως λέει ότι «έχουμε δεδομένα από όλο τον πλανήτη αναφορικά με την πανδημία» και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές για τη λειτουργία των σχολείων. Η πρώτη είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με τμήματα έως 15 μαθητών και με όλα τα μέτρα προστασίας.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο και για τις δύο εναλλακτικές όμως, όπως επαναλαμβάνει η υπουργός είναι αρκετά νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Οι ειδικοί θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία, όταν πλησιάζει η ώρα για το πρώτο κουδούνι.

 

Τι θα γίνει με το ολοήμερο σχολείο

Για την επαναλειτουργία των ολοήμερων σχολείων που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τους γονείς που εργάζονται, το υπουργείο έχει διασφαλίσει την χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά, ώστε να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο, το οποίο δεν λειτούργησε τον περασμένο Ιούνιο. Οι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. β) Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων. γ) Στα σχολεία με λειτουργικότητα από 6/θέσια και άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές.

Η προετοιμασία για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σίσσυ Γκίκα υποδέχτηκαν στο Υπουργείο τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την προετοιμασία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο μεταξύ για τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Για τις τοπικές εστίες κορωνοϊού ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων.

«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά.»